Zwerfafvalgroep Schoon Enkhuizen mee aan de Nationale Peuk Meuk actie

ENKHUIZEN – Zwerfafvalgroep Schoon Enkhuizen doet op 10 juli a.s. mee met de Nationale Peuk-Meuk actie, een landelijke actie om zoveel mogelijk sigarettenpeuken van de straat en uit de natuur op te ruimen.

De meeste mensen weten helaas niet hoeveel schade de (miljarden!) filters van weggegooide sigaretten toebrengen aan het milieu. Het filter van een sigaret bestaat voor het overgrote deel uit plastic en is daardoor nauwelijks afbreekbaar. Bovendien vervuilt elke weggegooide peuk zo’n acht liter grondwater!

Om het uit gewoonte of onwetendheid weggooien van peuken op straat, in de natuur en in  rioolputten onder de aandacht te brengen, doet Schoon Enkhuizen mee aan deze landelijke actie op zaterdag 10 juli a.s. Om 10.00 uur verzamelen de deelnemers zich op het Boschplein in Enkhuizen, waarna er tot 12.00 uur zoveel mogelijk peuken geraapt worden. Voor deze actie wordt deelnemers gevraagd zelf stoffer en blik en eventueel een bezem mee te nemen.  Grijpers en vuilniszakken worden door de organisatie beschikbaar gesteld.

Ook voor mensen die op eigen gelegenheid en/of op een ander moment tussen nu en 10 juli peuken willen verzamelen, is er een mogelijkheid om mee te doen. Zij willen wellicht in hun eigen wijk, bij winkels, horeca, parkeerplaatsen, bushaltes etc. de peuken verzamelen. Voor hen is er de gelegenheid om tot en met 9 juli de peuken in te leveren op diverse adressen of op 10 juli om 12.00 uur bij Schoon Enkhuizen op het Boschplein.

Onze resultaten leveren een bijdrage aan de Nationale Peukenactie en zullen worden gebruikt in bewustmakingscampagnes tegen zwerfafval. En wie weet wordt er nog eens een (milieuvriendelijk) sigarettenfilter ontwikkeld?

Meer informatie is te vinden op de website, waar men zich ook kan aanmelden voor de actie: www.schoonenkhuizen.nl.

Foto aangeleverd