Zware storm opkomst, met windvlagen tot boven de 100 km/u

ENKHUIZEN – Als je nu zo naar buiten kijkt, bijna windstil, de zon die zich regelmatig even laat zien en 8 graden op de meter, dan denk je bij jezelf, zware storm?  En toch is het zo.  Morgen is nog een mooie dag maar zaterdag zijn de eerste voortekenen al zichtbaar, dat het zondag vanaf de middag bar en boos gaat worden.

Zaterdagavond passeert een zwak front behorend bij een IJslands laag. tegelijkertijd trekt een eerste randstoring via Schotland noordoostwaarts, het bijbehorende frontale systeem passeert zondagochtend onze omgeving en de gradiënt neemt al sterk toe. In het kielzog van de eerste randstoring trekt een tweede, snel uitdiepende randstoring zondag overdag over Schotland oostwaarts richting Scandinavië, alwaar het maandag noordoostwaarts overheen trekt.

Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zeer) zware windstoten op met name zondag. Het zwaartepunt ligt nu op de zondagmiddag en -avond en de kans op zeer zware windstoten uit een zuidwestelijke richting is nog wat verder toegenomen t.o.v. de voorgaande dagen.

In de koers en diepte van het laag is er weliswaar nog kleine een geringe spreiding, maar de kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur is nu in het hele land nagenoeg 100%. De kans op windstoten van meer dan 120 km/uur bedraagt nu ca. 50% en een enkele EPS-leden komen nog steeds met uitschieters van boven de 140 km/uur.

Na passage van het koufront later op zondagavond draait de wind naar west en neemt weliswaar af, maar de zware windstoten blijven tot en met dinsdag aanwezig. Pas volgende week woensdag neemt de kans op zware windstoten af wanneer de doorstroomde trekrug passeert.(KNMI)

Reageer op dit onderwerp