Zuiderzeemuseum blikt terug op bewogen (corona)jaar

ENKHUIZEN – Het Zuiderzeemuseum heeft een bewogen jaar achter de rug. Een jaar waarin het museum maar liefst driemaal zijn deuren moest sluiten. Zo stopte onlangs de nieuwe winterbelevenis Zuiderzien al na drie dagen vanwege de strenge lockdown. Dit tot grote teleurstelling van de vele medewerkers die hard hadden gewerkt om een mooi uitje te kunnen bieden aan de bewoners van West-Friesland. Desondanks bezochten dit jaar toch nog 128.290 bezoekers het museum; met name gezinnen, die de zomervakantie in Nederland doorbrachten, hebben hierin een groot aandeel gehad.

Volgens algemeen directeur, Stephan Warnik, heeft met name het buitenmuseum, dat de ruimte biedt voor een mooi, ontspannen en veilig dagje uit, in combinatie met de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen veel bezoekers verleid tot een bezoek aan het museum. Warnik is dan ook tevreden met het aantal bezoekers tijdens een door de coronacrisis gedomineerd jaar. In 2021 hoopt het Zuiderzeemuseum op minimaal 150.000 bezoekers; van 2017 tot 2019 trok het museum gemiddeld 280.000 bezoekers per jaar. Vanwege de huidige coronamaatregelen is het Zuiderzeemuseum tot en met 19 januari 2021 gesloten.

Overheidssteun
Het Zuiderzeemuseum sluit 2020 af zonder verlies, ondanks dat het aantal bezoekers door de coronacrisis fors daalde van 282.236 in 2019 tot 128.290 dit jaar. Dit is te danken aan de overheidssteun en de door het museum genomen maatregelen, meldt Stephan Warnik, algemeen directeur van het museum. “Door de steun van de overheid, zowel via de NOW-loonsteun als cultuurspecifieke steun, sluit het museum 2020 niet af met verlies. We reserveren in 2020 ook middelen om de effecten van de coronacrisis in 2021 op te vangen.”

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. In het buitenmuseum staan meer dan 140 authentieke panden, die een compleet dorp vormen. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2021.

Reageer op dit onderwerp