Zorgen CDA Enkhuizen over ondernemers met schulden door de coronacrisis

ENKHUIZEN – Het CDA in Enkhuizen ziet net zoals vele anderen dat er veel ondernemers ondanks de Tozo regeling moeite hebben het hoofd boven water te houden. De Vereniging voor Schuldhulpverlening NVVK schat zelfs dat in Nederland 65.000 zelfstandigen in 2021 met financiële problemen te maken krijgen. Het CDA Enkhuizen zegt het heel belangrijk te vinden dat ook in deze tijden van crisis deze groep ondernemers zoveel mogelijk moet worden bijgestaan met hulp bij het ondernemen en het maken van nieuwe verdienmodellen en als het nodig is helpen bij de schuldhulpverlening.

Het CDA heeft daarom een viertal vragen gesteld aan het college:

  1. Wat is de omvang van het beroep van zelfstandigen op de Tozo levensonderhoud en de Tozo bedrijfskapitaal in onze gemeente?
  2. Hoe is voor zelfstandigen in onze gemeente duidelijk dat zij bij schuldenproblematiek een beroep kunnen doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen?
  3. Heeft onze gemeente ondernemers met schulden goed in beeld? Is het college het met het CDA eens dat we mensen tijdig moeten bereiken en moeten voorkomen dat schulden onnodig hoog oplopen voor hulp of steun wordt geboden? Hoe borgt de gemeente dat ondernemers die zich uit zich zelf niet snel melden toch bereikt of geïnformeerd worden dat ze bij de gemeente terecht kunnen?
  4. Waaruit bestaat de aanvullende ondersteuning aan zelfstandigen in onze gemeente in het kader van de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen vanuit het aanvullend sociaal pakket als onderdeel van het coronasteunpakket voor ondernemers?

Het college heeft 14 dagen de tijd om te reageren

Reageer op dit onderwerp