Zilveren legpenning voor Enkhuizer Simon Groot

ENKHUIZEN – Eind oktober heeft burgemeester Eduard van Zuijlen in het Tropenmuseum in Amsterdam de zilveren legpenning van Enkhuizen uitgereikt aan Simon Groot van East-West Seed (EWS).Te midden van zijn familie, collega’s en relaties uit de zaadsector ontving Simon deze legpenning op zijn 85ste verjaardag voor zijn inzet in de zaadveredeling voor boeren in de wereld.

Anton van Doornmalen, voorzitter RvC EWS, trakteerde hem op een muzikaal trio met speciaal voor hem geschreven nummers.

Oprichting East-West Seed (EWS)
In 1981 nam Simon ontslag nadat het familiebedrijf Sluis en Groot werd verkocht. Met het geld van de verkoop richtte hij East-West Seed (EWS) op. EWS is uitgegroeid tot marktleider voor tropische groentezaden in Azië en ontwikkelt eenzelfde werkwijze in Afrika en Latijns-Amerika. Met een hoofdkantoor in Bangkok bedient het zadenbedrijf zo’n 20 miljoen boeren in 60 landen.

Oorsprong in West-Friesland
Vanuit de historie stonden de West-Friese voorvaderen al voor soortechtheid van zaden. Voor veredelaars was het streven naar zuiverheid van zaden een soort wet. In de overtuiging dat echtheid uiteindelijk het langst overleeft. Dit is de drijfveer geweest voor EWS om in die landen uit te dragen, waar het veredelen en oogsten minder makkelijk gaat.

Wereldvoedselprijs voor Simon Groot
Simon Groot kreeg eerder dit jaar de Wereldvoedselprijs, ook wel ‘agrarische nobelprijs’ genoemd. Deze prijs is hem toegekend vanwege zijn inzet voor kleine boeren in Azië en Afrika. Hij voorzag deze boeren van betere groentezaden, waardoor er voor de boeren economisch perspectief ontstond. Hierdoor kon er gezondere voeding worden geteeld voor miljoenen mensen.
[signoff]

Reageer op dit onderwerp