Zes stukken van het 14-delig Meissen servies bevinden zich in het ZZM

ENKHUIZEN – De restitutiecommissie heeft geoordeeld dat veertien stukken Meissen-servies uit de collectie van het rijk retour gegeven moeten worden aan de oorspronkelijke eigenaar van het geheel. Dat betreft nu de erfgenamen van Herbert Gutmann. Volgens de commissie weegt het belang van de erfgenamen Gutmann zwaarder dan het belang van de staat. Zes stukken hiervan bevinden zich in het Zuiderzeemuseum.

Reeds in 2015 hebben de erfgenamen van Herbert Gutmaan het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen gevraagd om de servies stukken terug te geven. Dit naar aanleiding van het onderzoek van kunstdetective Arthur Brand.

De erfgenamen van Herbert Gutmann hebben het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) in 2015 gevraagd om de serviesstukken terug te geven, nadat kunstdetective Arthur Brand uit Deventer de herkomst ervan had uitgezocht. Van het veertiendelige servies dat bestaat uit sauskommen en borden met verschillende afbeeldingen bevinden zich zes delen in het Zuiderzeemuseum t.w.:

een bord met een voorstelling van de Denenburger Poort te Enkhuizen
een bord met een voorstelling van Domburg en Blauwe Poort te Enkhuizen
een bord met een voorstelling van Enkhuizen
een bord met een voorstelling van Het Oostindische huis te Enkhuizen
een bord met een voorstelling van Het Oostindische compagnie huis te Hoorn
een bord met een voorstelling van Harderwijk

De borden die onderdeel zijn van de Rijkscollectie worden al voor ruimere tijd niet meer tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum en liggen opgeslagen in het depot. Tot 2004 werden de borden in een tentoonstelling over de VOC in het Peperhuis getoond. Het museum staat verder aan de zijlijn en wacht de instructies van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed af.

Los van de zes borden uit het depot van het Zuiderzeemuseum zullen ook de overige acht servies stukken die zich in Paleis het Loo en het Rijksmuseum bevinden terug gaan naar de erfgenamen van Herbert Gutmann.

 

Reageer op dit onderwerp