Foto: KNRM

Zeiljacht van zinken behouden, opvarenden gered

ENKHUIZEN – Vrijdagmiddag werden de vrijwilligers van KNRM reddingstaion Enkhuizen gealarmeerd voor een zeiljacht aan de grond op het vrouwenzand bij Stavoren. Normaal een klus voor de collega’s van KNRM  reddingstation Hindeloopen maar die waren al met een andere klus bezig.

Met beide Enkhuizer reddingboten is ter plaatse gegaan en werd het Duitse zeiljacht weer naar dieper water geholpen, en ondanks het gestuiter op de harde zandgrond en op lagerwal kon het jacht zonder schade haar weg vervolgen richting Stavoren.

Op de terug weg naar Enkhuizen werden de redders de Kustwacht aangeroepen voor een nieuwe melding ; zeiljacht maakt water, enkele mijlen voor Enkhuizen.

Direct werdt de koers verlegd naar de opgeven positie. Het jacht werd snel gevonden en enkele opstappers werden overgezet om de situatie te beoordelen. Er stond  reeds ruim 20 cm water in het jacht, inmiddels was de mobilepomp aan boord van reddingboot Watersport in gereedheid gebracht en overgezet.
Deze pomp leek het binnenkomende water in eerste instantie niet bij te kunnen houden dus werd besloten om de twee opvarenden van het zeiljacht te evacueren. Niet veel later zaten zij veilig maar geschrokken aan boord van reddingboot Watersport

Reddingboot Alida van Hindelopen was nog in de buurt en werd verzocht een tweede pomp te komen brengen.Uiteindelijk bleek dat niet nodig en zakte het water niveau in het jacht langzaam. Er werd koers gezet richting de Compagnieshaven waar de kraan al in gereedheid was gebracht om het zeiljacht direct droog te kunnen zetten.

Eenmaal uit het water bleek de lekkage veroorzaakt te zijn door een kapotte schroefas ten gevolge van een lijn in de schroef.

De natte en enigszins geschrokken opvarenden werden opgevangen in het boothuis voor koffie en een warme douche. Zij werden ter plekke “redder aan de wal”

[signoff]

Reageer op dit onderwerp