14.8 C
Enkhuizen
20 augustus 2019 03:47
Enkhuizen Actueel

KNRM

Zeiljacht op lagerwal tijdens zomerstorm

ENKHUIZEN – Zaterdag was er een heuse zomerstorm voorspelt en dan staan onze vrijwilligers nog meer dan anders op scherp. Rond het middag uur was een deel van de bemanning al het stormachtige IJsselmeer op geweest voor een slechtweer vaartraining, zo houden wij onze vaardigheden onder alle weersomstandigheden op peil.

Aan het einde van de middag kon een deel van het geleerde gelijk in de praktijk worden gebracht, een zeiljacht onderweg van Amsterdam naar Enkhuizen kreeg tijdens het invaren van het Naviduct plots motorstoring. Er stond opdat moment nog een dikke zuidwestenwind kracht 8 bfr.

Nog voor de schipper van het jacht iets kon doen belande het met een harde knal tegen de dicht de deuren van de tweede sluiskolk. Gelukkig vielen er hierbij geen gewonden maar het jacht liep daarbij wel flinke schade op en moest daar zo snel mogelijk weg voor dat het lek zou slaan.

De sluismeester had het zien gebeuren en reeds alarm geslagen, niet veel later voeren beide Enkhuizer reddingboten met spoed uit richting het Markermeer.

Ter plaatse aangekomen werd er een opstapper overgezet en snel een sleepverbinding gemaakt met reddingboot Watersport welke het zeiljacht vrij trok van de sluisdeuren.

Er werd koers gezet richting de buitenhaven van Enkhuizen waar het jacht vellig werd afgemeerd en de schade kon worden opgenomen.

Na uiterst hartelijk te zijn bedankt door de opvarenden keerden onze vrijwilligers niet veel later retour boothuis alwaar de reddingboten werden klaar gemaakt voor een volgende inzet.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@enkhuizenactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp