4.5 C
Enkhuizen
29 november 2020 02:08
Enkhuizen Actueel

Algemeen

WOZ-waarde woningen Enkhuizen stijgt met 9.7%

ENKHUIZEN – De gemiddelde WOZ-waarde van woningen per 1 januari 2020 was voor het vijfde jaar op rij hoger. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. 

De grootste oorzaak is de krapte op de woningmarkt voor koopwoningen in combinatie met de record lage rente voor hypotheken.. Dat zorgt voor een run op koopwoningen waardoor deze enorm in prijs zijn gestegen.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien.

Enkhuizen kent na Hoorn (10,4%) en Medemblik (10,9%) de hoogste stijging van West-Friesland met 9,7%. Grootste oorzaak is het tekort op de woningmarkt voor koopwoningen die de prijzen van de bestaande woningen de lucht in laat gaan.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

In de gemeente Bloemendaal was de gemiddelde WOZ-waarde met 750 duizend het hoogst. In Delfzijl was de

Reageer op dit onderwerp