Workshops schoonschrijven voor linkshandigen!

ENKHUIZEN – Dinsdag 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. In het schooltje van het Zuiderzeemuseum zijn er daarom in het klaslokaal van 1930 speciale schoonschrijflessen met kroontjespen en inkt voor linkshandigen.


Want dankzij een aangepaste techniek, speciale leermethodes en specifieke instructies kun je met links óók schoonschrijven zonder inktvlekken en spetters te maken of je papier te beschadigen!

In de tijd van het Schooltje Kollum, rond 1930, werden alle linkshandige kinderen gedwongen om rechts te schrijven, waardoor zij een belabberd handschrift ontwikkelden. Tegenwoordig weten we gelukkig beter: ook met links kun je vlot en netjes leren schrijven. Naar schatting is momenteel zo’n acht tot dertien procent van alle mensen linkshandig; dat zijn gemiddeld drie leerlingen per klas.

Praktische informatie
De aaangepaste schoonschrijflessen vinden plaats op dinsdag 13 augustus om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur in het schooltje van het buitenmuseum en zijn bestemd voor linkshandige deelnemers vanaf acht jaar. Bezoekers kunnen ieder uur voor aanvang aanschuiven in de schoolbanken, maar vol is vol!

Internationale linkshandigendag
In 1976 is de Linkshandigendag in het leven geroepen door de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging voor linkshandigen. De ongemakken waarmee linkshandigen dagelijks te maken hebben, vormden de aanleiding. Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is; het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door mythen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever en intelligenter zijn. Onlangs verscheen het bericht dat niet de hersenen verantwoordelijk zijn voor linkshandigheid, maar dat de ruggengraat bepalend is voor de handvoorkeur.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp