Wordt het IJsselmeer een opslagplaats voor rommel en gif?

ENKHUIZEN – Afgelopen week was er een uitzending van Zembla. In deze uitzending was te zien hoe op vele plaatsen in Nederland het begrip ‘’ontdieping’’ inhoud wordt gegeven. Ontdieping vindt plaats wanneer de zandputten na de zandwinning worden volgestort voor zogenaamde ‘’nieuwe natuur’’. Net zoals het bedrijf Smals ook van plan is te doen in het IJsselmeer, nadat ze het zand er hebben uitgehaald.

De uitzending gaf een onthutsend beeld hoe dit vaak in zijn werk gaat . Het blijkt dat de putten vol worden gestort met bagger. Maar niet alleen bagger. Ook plastic, huisafval, puin, ja zelfs gif. En niet zo’n beetje ook. Dit betekent een enorme vervuiling van het water en alles wat in dat water leeft, recreëert en aan dat water grenst. Wat een drama. En de overheid deed niets..

Het wordt nog erger. Het is zelfs zo dat de overheid niet alleen een oogje dicht knijpt, maar soms zelfs bevordert dat al die troep in de zandputten wordt gedumpt. Rotzooi, wat niet alleen uit Nederland komt maar ook uit België en Frankrijk. Het zand gaat er heen, rotzooi komt er voor terug.

Nu één en ander bekend is geworden heeft onze overheid beterschap beloofd. Waar hebben we dat eerder gehoord ….

Ik hoop van ganser harte dat dit ons en onze toekomstige generaties bespaard zal blijven en wij dit in ons IJsselmeer niet hoeven mee te maken . Het zou zo maar eens op een castastrofe kunnen uitdraaien.

Bron: Balkstercourrant

[signoff]