Wonen in eigen kern met urgentieverklaring niet meer vanzelfsprekend

WESTFRIESLAND – Het wordt voor mensen met een urgentieverklaring niet meer een vanzelfsprekend iets dat zij automatisch in hun eigen woonkern een woning krijgen. Heb je een urgentieverklaring dan is vanaf nu de kans dat je sneller een woning krijgt een stuk groter geworden alleen zelf kiezen waar je gaat wonen is er niet meer bij.

In de nieuwe Regionale Urgentieverordening Huisvestingswet Westfriesland is vastgelegd dat mensen met een urgentieverklaring sneller een woning moeten krijgen door een evenwichtige speiding van mensen met een urgentieverklaring. Een woningcorporatie krijgt straks 8 maanden de tijd om voor iemand met een urgentieverklaring een woning aan te bieden, deze termijn kan nog wel met vier maanden worden verlengd mocht het niet lukken.

In het huidige Huisvestingswet Westfriesland mogen mensen met een urgentieverklaring eerst zelf zoeken naar een woning wat als voordeel heeft dat door de extra inschrijftijd je hoger op de ranglijst komt alleen blijkt dat er maar weinig mensen met een urgentieverklaring ook daadwerkelijk zelf een woning vinden waardoor er nu is besloten om over te stappen op directe bemiddeling door de woningcorporaties. De woningcorporaties bieden dan ook eenmalig een passende woning aan aan de woningzoekende met een urgentieverklaring.

Binnenkort gaan de diverse gemeenteraden van de gemeenten in Westfriesland een besluit nemen over het nieuwe Huisvestingswet Westfriesland.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.