Wonen aan een sloot is ook onderhoud plegen aan deze sloot

ENKHUIZEN – Varen, zwemmen, schaatsen, vissen, suppen… Water is oer-Hollands. Ook in gemeente Medemblik wonen we graag aan water. Het water moet voldoende diep en breed zijn en blijven zodat regenwater snel kan wegstromen en de sloot niet overstroomt. Daarom zijn er regels voor bouwen aan het water en is goed slootonderhoud belangrijk. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) doet dit voor veel sloten en vaarten. Maar als je aan een sloot woont, is de kans groot dat je dit onderhoud zelf moet doen. 

Bouwen langs het water?

Heb je plannen iet te veranderen aan de slootkant of in het water zoals een beschoeiing of steiger. Neem dan contact op met het HHNK. Vaak is het nodig een melding te doen of een watervergunning aan te vragen. Kijk op de website hhnk.nl bij de ‘vergunningchecker’.

Zelf Onderhouden of HHNK?

Wil je weten of je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de sloot naast je perceel? En hoe je de sloot dan moet onderhouden? Op hhnk.nl/schouw vind je alle informatie. Zoals de Legger waarin je, via een klik op het blauwe of rode lijntje, ziet wie welke sloot (zelf) moet onderhouden. De schouwmeesters van HHNK controleren in oktober of het onderhoud door iedereen goed is uitgevoerd.

Lees meer over wonen aan het water in de folder ‘regels wonen aan het water’ (pdf, 734 KB)