Wist u dat…. Dieuwtje van Vliet

ENKHUIZEN – Wist u dat Dieuwtje van Vliet, geboren in Enkhuizen op 14 april 1887  en overleden op 12 oktober 1974 behalve een ondernemende vrouw ook meerdere onderduikers het leven heeft gered. Gedurende de oorlog durfde zij de Duitsers op hun nummer te zetten. Omdat zij geen dominee kon worden volgde Van Vliet een opleiding tot godsdienstonderwijzeres.

Van Vliet verhuisde gedurende de afwezigheid van haar vriendin naar het adres Rode Steen 13. Daar zorgde zij voor de drie Joodse onderduikers uit de oude woning. Op 24 maart 1945 deed de SS een inval in haar nieuwe woning, twee van de drie onderduikers konden via het dak ontsnappen. Zij vluchtten naar het Stadsziekenhuis waar zij hulp kregen van de directrice. Van Vliet en haar huishoudster werd naar Amsterdam gebracht voor ondervraging. Op 14 april werden zij vrijgelaten waarna de twee lopend naar huis terugkeerden.

Samen met Aafje Dell uit Hoorn verborgen zij in Hoorn onderduikers in het huis waar zij woonden. Gedurende de bezetting door de Duitsers woonden Dell en Van Vliet in het conciërgehuis achter Grote Oost 6, het Drechterlandsehuis. Het voorhuis aan het Grote Oost was in november 1942 door de bezetters geconfisqueerd en werd door de Wehrmacht gebruikt, terwijl de twee vrouwen in het achterhuis bleven wonen. Zij hielden gedurende de oorlog drie Joodse mannen en vier onderduikers op de bovenverdieping van hun woning verborgen.

Daarnaast hebben zij nog zeker 20 anderen met hulp van Odile Moereels, de directrice van het Stadsziekenhuis, geholpen. De vier onderduikers waren ondergedoken omdat zij onder andere niet aan de arbeidsdienst deel wilden nemen. In de periode dat Dell naar aanleiding van haar arrestatie in een concentratiekamp zat, werden de drie Joodse onderduikers elders ondergebracht.

Drie andere onderduikers waren in de periode bij hun familie op bezoek (wegens Kerst en Oud en Nieuw) en een ander zat al een tijd ondergedoken bij zijn familie elders in Hoorn. Van Vliet werd niet gearresteerd en verhuisde tot na de bevrijding naar de bovenwoning van een pand aan de Rode Steen. Vrij snel na de verhuizing verborg zij er twee Joodse broers.

Op 8 mei 1995 besloot de Vereniging Oud Hoorn om de gemeente Hoorn te vragen: te herstellen wat naar haar opvatting destijds ten onrechte is nagelaten. De gemeente had tot 1995 geen enkele vorm van dank gegeven aan Dell, Van Vliet en Stadsziekenhuisdirectrice Moereels. De vereniging gaf zelf aan dat er drie opties waren als eerbetoon: straatnaamgeving, of een eenvoudig standbeeld of een plaquette aan het pand Grote Oost 6.

De gemeente heeft uiteindelijk gekozen voor een plaquette aan de gevel van het Drechterlandse Huis. Ook de toenmalige eigenaar, Waterschap Westfriesland, had waardering voor het plaatsen van een herinneringsplaquette en betaalde een deel van de kosten voor het kunstwerk.[1] De bronzen plaquette werd gemaakt door Thea van Lier. De plaquette werd onthuld op 3 mei 1996. Bij de onthulling waren de laatste twee overlevende onderduikers aanwezig.

Reageer op dit onderwerp