Enkhuizen Actueel

De Boerenboom (Foto: Henk Kroeb)

Algemeen

Wist u dat….Boerenboom en Oude Gouwsboom

ENKHUIZEN – De Boerenboom en de Oude Gouwsboom zijn twee waterpoorten in Enkhuizen. Deze poorten, die met een houten schot werden gesloten en zo ook als sluis konden fungeren, zijn gebouwd in 1593, toen bij een grote stadsuitbreiding de huidige vestingwal werd aangelegd. De Boerenboom komt aan de stadszijde uit op de Noorder Boerenvaart, in de zogeheten Boerenhoek, en de Oude Gouwsboom komt buiten de stad uit op de Oude Gouw.

Naast deze twee “sluitbomen” was er nog een derde, de Ketenboom bij de voormalige (nieuwe) Ketenpoort aan de Zuiderdijk. Deze Ketenboom bevond op het terrein waar nu het bedrijf Renolit is gevestigd op industrieterrein Ketenwaal. De Ketenboom, en de restanten van de landpoort, zijn eind 19e eeuw gesloopt ten behoeve van de aanleg van de spoorweg Zaandam-Enkhuizen. In augustus 2017 zijn de restanten van de Ketenboom blootgelegd door archeologen in verband met de nieuwbouwplannen die Renolit heeft.

Alle drie de waterpoorten hadden een ongeveer gelijke constructie.

De beide nog bestaande bomen zijn nog uit voorzorg gesloten in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse bezetter de Wieringermeer had laten onderlopen.

Oude Gouwsboom (Foto: Henk Kroeb)

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?