Wie gaat de Polen, Bulgaren en Roemenen vervangen

WESTFRIESLAND – Dat is de vraag die bij veel eigenaren van landbouwbedrijven speelt nu het aantal Polen, Roemenen en Bulgaren die in Nederland werken snel zal gaan afnemen.

Grootste oorzaak is dat de lonen in deze landen maar weinig meer verschillen met die in Nederland en de werknemers in hun eigen land veel vaker een vast contract krijgen dan in Nederland waar de tijdsduur van het contract niet vast staat.

Veel tuindersbedrijven en landbouwbedrijven maar ook werkgevers in de andere sectoren zijn nu al aan het kijken in landen als b.v. de Filipijnen en uit andere landen in Zuid-Azië. Maar ook dichterbij huis zoals in landen als de Westelijke Balkan is een optie volgens de NOS.

Nederlanders willen niet

Een veel gehoorde klacht bij deze bedrijven is dat ze dolgraag Nederlands personeel willen hebben maar deze vaak geen zin hebben in het werk dat ze bij deze bedrijven moeten doen. Maar de grootste klacht is toch wel het verschil in werkdiscipline, personeel uit Polen of uit 1 van de andere landen, hebben een veel hoger werkdiscipline en zijn ook veel minder vaak ziek.

De klacht dat er slecht wordt verdiend is ook een fabeltje, de lonen in de land- en tuinbouwsector liggen op een normaal niveau en worden zeker niet onderbetaald krijgen wij van een tomatenkweker in de Wieringermeerpolder te horen. En zwaar werk is het zeker niet, vrijwel alles is geautomatiseerd en werk je met machines die het meeste werk je al uit handen nemen, vertelt de tomatenkweker verder.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.