Westfriese gemeenten zetten zich samen in voor Inclusief Westfriesland

WESTFRIESLAND – Bestuurders van de zeven Westfriese gemeenten ondertekenden deze week de intentieverklaring ‘Inclusief Westfriesland 2019-2022’. Ze vinden het belangrijk dat er meer zichtbaarheid, welzijn en participatie is van de Westfriese LHBTI-doelgroep en andere groepen voor wie het niet vanzelfsprekend is om zichzelf te kunnen zijn in onze samenleving. Het uiteindelijke doel is het stimuleren van een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ze zetten zich hiervoor in door onderzoek te doen naar de behoeften en door samen te werken met scholen, professionals, vrijwilligersorganisaties en instellingen. De gemeenten willen zelf het goede voorbeeld geven.

Nut en noodzaak

Op de bijeenkomst vertelde Richard Ivangh – voorzitter van COC Noord-Holland Noord – over het nut, maar vooral ook de noodzaak, van deze intentieovereenkomst. “De meeste LHBTI inwoners houden rekening met de gevoelens en reacties van hetero inwoners en hierdoor “durven” de meeste niet eens onschuldig hand in hand te lopen. Ieder mens is uniek en hoort toegang te hebben tot gelijke rechten en kansen. In de praktijk lopen ze tegen dingen aan. Het is goed dat de gemeenten zich daar nu gezamenlijk voor gaan inzetten.”

Open praat- en leefcultuur

Wethouder Joset Fit vult aan. “We willen stimuleren dat er een meer open praat- en leefcultuur ontstaat. Het is belangrijk om het hier met elkaar over te hebben. Zo kan iedereen dezelfde kansen krijgen. Dat geldt niet alleen voor de LHBTI-gemeenschap, maar ook voor anderstaligen of mensen met een beperking.”

Ook spreken de gemeenten met elkaar af dat ze regionaal gaan samenwerken op het gebied van non-discriminatie, inclusie en diversiteit als het gaat om veiligheid, onderwijs, jeugd, zorg en sport.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.