Wervershover Dirk de Vries vind het maar ‘klote’

WERVERSHOOF – Honderden wielrenners en toerfietsers hebben zondag afscheid genomen van de Afsluitdijk. Het fietspad op de dijk gaat tenminste drie jaar dicht voor werkzaamheden. Met een Afsluitrit wilde fietsclub Bicycling een ode en ‘saluut’ brengen aan de iconische Afsluitdijk.

Toen een paar weken geleden bekend werd dat de Afsluitdijk dicht zou gaan voor alle fietsverkeer heeft fietsclub Bicycling meteen de Afsluitrit in het leven geroepen. “Het is zo vreselijk jammer”, aldus initiatiefnemer Rens Muller. “We konden dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Je hebt de Cauberg, het Kopje van Bloemendaal en de Afsluitdijk. Het is iconisch,” meldt nieuwspartner WEEFF

Dirk de Vries uit Wervershoof was van plan dit jaar nog zijn duizendste rondje IJsselmeer te maken. “Het wordt heel moeilijk. In 2017 ging de dijk Enkhuizen al dicht. Ik ben bijna vijf keer de wereld in de rondte gefietst en nu doen ze dijk dicht. Klote, om het maar heel kort te zeggen.”

Ook voor fietsclub HTC DOK uit Den Helder is het een zware dag. “We maken geregeld toertochten over de Afsluitdijk”, vertelde Wim Erkelens. “Dat moeten we nu zeker drie jaar missen. Het is wel een verbetering dat er een fietspad aan de Waddenkant komt.”

Nep
Fietsers en voetgangers kunnen vanaf vandag de speciale fietsbus pakken om naar Friesland te reizen. “Dat is nep, dat doe ik niet,” zegt toerfietser Wim Erkelens. Dirk de Vries zal wel moeten om zijn duizendste rondje IJsselmeer te kunnen maken. “Het is een handicap en de fietskilometers haal ik nog wel in.”

Rens Muller van de Afsluitrit stapt bij Breezanddijk even van de fiets. “Heerlijk, prachtig. Wat een afscheidstocht. ”

[signoff]

Reageer op dit onderwerp