Weginspecteurs Noord-Holland nu ook op de motor

REGIO – De provincie Noord-Holland is maandag 8 april j.l. officieel gestart met de pilot ‘Weginspecteur op de motor’, een proef gericht op het verkorten van de aanrijtijd door de inzet van motoren. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie van Nederland die motoren inzet voor weginspecteurs.

Gedeputeerde (mobiliteit) Elisabeth Post gaf het officiële startsein door de sleutels van de twee aangeschafte motoren aan de opgeleide weginspecteurs te overhandigen. “De veiligheid en doorstroming op provinciale wegen is belangrijk. Om de doorstroming zo goed en zo snel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat weginspecteurs en andere hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse zijn en hun werk veilig kunnen uitvoeren”, vertelt gedeputeerde Post over de aanleiding van de pilot. De provincie richt zich met deze pilot primair op het verkorten van de aanrijtijd, dat is de tijd die een weginspecteur nodig heeft om ter plaatse te komen.

Eerder ter plaatse

De provincie werkte in de voorbereiding samen met Rijkswaterstaat, die al langer gebruik maakt van weginspecteurs op de motor. De ervaringen laten zien dat motoren een aanzienlijk kortere aanrijtijd hebben dan auto’s. De verwachting is dat het verschil in aanrijdtijd nog groter is op de provinciale wegen. Provinciale wegen beschikken niet over vluchtstroken en hebben vaak maar 1 en soms 2 rijstroken per rijrichting. Met een motor kan een weginspecteur langs een opstopping rijden en daardoor eerder ter plaatse zijn.

Duur van de pilot

De provincie monitort tijdens de pilot de aanrijtijden van de weginspecteurs. Na een periode van 1 jaar volgt een evaluatie en besluit de provincie of zij definitief weginspecteurs op de motor gaat inzetten.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp