Weerbericht Enkhuizen: zon maar ook wolken waaruit wat neerslag kan vallen

ENKHUIZEN – Een koufront boven het uiterste zuidoosten verlaat het land spoedig. Een storing boven het westen trekt oostwaarts en verlaat het land halverwege de ochtend. Daarna passeert een zwakke rug alvorens een trog in de tweede helft van de middag en vroege avond oostwaarts over het land trekt. Een lagedrukgebied dat momenteel ten noordwesten van Ierland ligt, trekt zuidoostwaarts, vult langzaam op en passeert ons land vrijdag overdag in de vorm van een trog. Rondom deze trog zijn restanten van storing aanwezig. Wegens de nadering van een grootschalige hogedrukgebied (momenteel ten westen van Ierland) wordt de bovenlucht geleidelijk steeds kouder (in de nacht van donderdag op vrijdag ca. -36 graden Celsius).

Wind

8 Bft in de kustdistricten en vooral in het noorden en westen ook zware windstoten. Daar waar er buien aanwezig zijn kunnen er ook landinwaarts zware windstoten voorkomen van ca. 75 km/u, langs de kust is bij buien 80 km/u en in het Waddengebied 95 km/u mogelijk. Na passage neemt de wind iets af. Op nadering van de laatste trog neemt de gemiddelde wind weer toe naar 8 Bft op zee, met aan de kust en op zee zware windstoten tot 80 km/u.

Temperatuur

De middagtemperatuur ligt met 9 graden weer iets lager dan woensdag en daalt naar 6 graden in de nacht naar vrijdag. Vrijdag 8 graden overdag, maar in de nacht naar zaterdag daalt het kwik richting het vriespunt waardoor er plaatselijk gladheid kan onstaan, zeker tijdens zonsopkomst gaat het kwik even onder het vriespunt uitkomen. Uitkijken dus.

Vrijdag overdag in de ochtend kans op enkele buien, daarna klaart het op en krijgen we ook de zon nog te zien, vrijdagavond en nacht overwegend helder..

Reageer op dit onderwerp