Weerbericht Enkhuizen: wisselvallig met vanmiddag kans op een bui

ENKHUIZEN – Een hoog boven Oost-Europa trekt oostwaarts naar Rusland. Een lagedrukgebied zuid van IJsland trekt noordwaarts. In onze omgeving staat een zuidoostelijke stroming waarmee droge en van oorsprong (boven het continent opwarmende) polaire lucht wordt aangevoerd.

Het bij het laag horende N-Z georiënteerde warmtefront bereikt in de loop van de ochtend het westen van het land en trekt gedurende de middag over het land. In de warme sector wordt vochtige maritiem tropische lucht aangevoerd. Aan het begin van de avond volgt van het westen uit het N-Z georiënteerde koufront dat aan het begin van de nacht naar dinsdag het zuidoosten verlaat.

Voor vandaag houdt dit in dat wij te maken hebben met flinke zonnige perioden tot aan de middag, daarna neemt de bewolking toe en kan er wat regen of een bui gaan vallen. De middagtemperatuur loopt op naar 18 graden bij een matige wind uit het zuiden/zuidwesten en draait vanavond wat meer naar het westen en blijft matig van kracht. De temperatuur daalt in de nacht naar dinsdag naar rond de 6 graden, de kans op nachtvorst zijn we krijgt. Aan het einde van de nacht trekt de bewolking weg en gaat het opklaren.

Dinsdag overdag is het weer de zon dat de hoofdrol voor zich opeist, bewolking zal er amper zijn en de middagtemperatuur is met 16 graden aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. De wind waait uit het oosten/noordoosten maar draait in de loop van de dag naar het oosten/zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. In de nacht naar woensdag daalt het kwik naar een graad of 8.

Tot en met zaterdag blijven we onder invloed van hogedrukgebieden zich veelal in onze omgeving of boven Centraal-Europa ophouden, waarmee we overwegend te maken houden met de aanvoer van warme en relatief droge lucht vanuit het zuiden of oosten.

Aankomend weekeinde trekt de hogedruk geleidelijk richting Oost-Europa en komen we in onze omgeving in een zadelgebied terecht. Vanaf maandag 13 april zijn er meerdere scenario’s mogelijk. In een klein deel (30%) zien we dat West-Europa meer onder invloed komt van lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en er een zonale stroming op gang komt, waarmee de luchtsoort minder warm maar vooral een stuk vochtiger zal worden.

Reageer op dit onderwerp