Weerbericht Enkhuizen: vrij zonnig maar in de ochtend wolkenvelden

ENKHUIZEN – Een uitloper van het Azorenhoog ligt boven West-Frankrijk en België. Vanuit deze uitloper vormt zich een hogedrukkern die noordoostwaarts trekt. Woensdag ligt er een kern boven de Duitse Bocht. We bevinden ons in een warme sector waarbij de lucht in het noorden aanmerkelijk vochtiger is dan in het zuiden.

Vandaag hebben wij in de ochtend nog te maken met wolkenvelden maar in de middag is er volop ruimte voor de zon om te schijnen. De middagtemperatuur loopt op naar 18 graden, lokaal kan zelfs de 20 graden worden gehaald. De wind waait uit het westen en is overwegend zwak tot matig van kracht. In de nacht naar woensdag daalt het kwik naar 9 graden.

Woensdag een gelijke dag als vandaag, veel ruimte voor de zon maar ook wolkenvelden en met 19 á 20 graden is het weer iets warmer dan vandaag. De wind is gedraaid naar het oosten en voert warme lucht uit het zuiden van Europa met zich mee waar temperaturen van ver boven de 30 graden worden gemeten.

Donderdag, Hemelvaartsdag, wordt de warmste dag van de week, ook bij ons gaat de temperatuur ruim boven de 20 graden uitkomen, lokaal kan mogelijk de zomerse waarde van 25 graden worden gehaald. De wind waait nog steeds uit het oosten en is zwak van kracht. De UV-factor is hoog, 6, dat houdt in dat u zich goed moet insmeren als u langer dan 15 minuten onbeschermd aan de zon blootgesteld bent.

Donderdagavond neemt de kans op een lokale (onweers)bui toe, en dat is dan direct de start van een flinke afkoeling op vrijdag, dan is er veel bewolking, draait de wind naar het zuidwesten en vallen er enkele buien, of gaat het wat langduriger regenen. Met 21 graden zitten we nog wel aan de goede kant van de 20 graden, maar in het weekend komt de temperatuur amper boven de 16 graden uit en vallen er vooral op zaterdag enkele buien.