Enkhuizen Actueel

Weerberichten

Weerbericht Enkhuizen: veel zon en 16 graden

ENKHUIZEN – Een hogedrukgebied bevindt zich vrijwel stationair met het centrum nabij de Noorse zuidwestkust, die bij ons voor een aanvoer van droge lucht uit het oosten/noordoosten zorgt. Voor vandaag houdt dit dus in dat wij wederom te maken hebben met een zeer zonnige dag, een oost/noordoostelijke wind die matig van kracht is maar boven open land en water vrij krachtig kan worden. De middagtemperatuur loopt op naar 16 graden, enkel voor het gevoel is het wel wat frisser vanwege de wind die over het nog koude IJsselmeerwater waait. In de nacht naar maandag daalt het kwik naar 7 graden.

Een blokkerend hoog, op hoogte tussen Schotland en Noorwegen en aan de grond boven westelijk Scandinavië, neemt de eerste dagen van de nieuwe week in betekenis toe. Dat levert een zeer zonnig en droog weerbeeld op met de eerste dagen een forse oostenwind.

Vanaf de tweede helft van de volgende week neemt de blokkade in betekenis af en lijkt er op hoogte een zwakke westelijke stroming te komen. Aan de grond is de luchtdrukgradiënt gering, maar wel licht cyclonaal. In de clusteranalyse blijkt dat de blokkade behoorlijk persistent is, ondanks enige afname in betekenis. Daarbij komt de rug wel wat westelijker te liggen.

Droogte

Opvallend zijn en blijven de geringe neerslaghoeveelheden, pas vanaf het weekend van 25/26 april neemt de dagelijkse kans op neerslag toe naar zo’n 30-40%, te koppelen aan het scenario met een zwakke weststroming. Daarbij tot en met a.s. vrijdag een zeer zonnig weerbeeld, daarna neemt de bewolking toe.

De bovenlucht koelt dan ook wat af waardoor, in combinatie met een naar noord krimpende wind, de temperaturen ook wat dalen. Tussen zaterdag 25 april en woensdag 29 april komt de temperatuur in de meeste berekeningen onder het modelklimaat uit. Daarna kan het qua temperatuur eigenlijk alle kanten op.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?