Weerbericht Enkhuizen: regenachtig, later in de middag opkaringen

ENKHUIZEN – Een zwak noord-zuid georiënteerd warmtefront ten noorden van de Wadden trekt noordoostwaarts. In de warme sector neemt de zuidwestelijke stroming vervolgens in kracht toe. Het koufront wordt in de loop van de middag verwacht en verlaat in de avond het oosten. Het grondkoufront lijkt niet erg actief, de meeste neerslag wordt veroorzaak door een warmtefront net voor het koufront uit.

Vanavond nadert van het westen uit een hoogtetrog het aandachtsgebied. In de loop van de avond verlaat het koufront het zuidoosten en wordt met een west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. De hoogtetrog passeert maandagochtend.

Wind

In de warme sector een 7 Bft. De 8 Bft kort voor het koufront zit nu in vrijwel alle modellen maar bereikt de kust waarschijnlijk net niet. De zware windstoten in de warme sector (rond 75 km/uur) zouden net even de noordwestkust kunnen bereiken. Vanavond in buien langs de westkust kans op uitschieters 30-35 kn. West van het koufront neemt de wind af.

Vooruitzichten

In de periode dinsdag 10 – donderdag 12 maart komt er een krachtige jetstream boven onze omgeving te liggen en is er kans op de ontwikkeling van randstoringen die voor veel wind kunnen zorgen. De kans op zware windstoten in die periode is groot. Daarna neemt de jet in kracht af en gaat wat meanderen.

Vrijdag en zaterdag wordt het iets rustiger onder invloed van een uitloper van hogedruk vanaf de Azoren. In het weekeinde trekt een actief lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan naar Groot-Brittannië en later zuidwaarts, waarna een bovenluchttrog uitzakt en aan het begin van de volgende week boven ons komt te liggen.

Tegelijkertijd zien we boven de Atlantische Oceaan een rug opbouwen tot boven Groot-Brittannië in de richting van Scandinavië, waarmee er in een aantal leden ook tijdelijk een hoog opbouwt boven Scandinavië. Daarna wordt de synoptische ontwikkeling heel onzeker.

Reageer op dit onderwerp