Weerbericht Enkhuizen: flinke afkoeling en later veel wind

ENKHUIZEN – De IJsheilingen zijn begonnen en ze doen direct hun naam eer aan. IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Dit geldt met name voor streken die onderhevig zijn aan vier jaargetijden. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden.

De dag start vandaag met in de ochtend nog ruimte voor de zon maar vanuit het noorden/noordoosten komt er meer en meer bewolking onze regio binnendrijven. De wind is in de ochtend nog overwegend matig van kracht maar trekt in de loopt van de dag aan naar krachtig tot hard boven open water en open land. In de ochtend schommelt de temperatuur nog rond de 13 á 14 graden om vanmiddag op te lopen naar een graad of 17, aan het einde van de middag zet er zich een temperatuurdaling in door aanvoer van polaire lucht, het kwik daalt dan naar een graad of 10 á 11. De wind trekt dan nog verder aan en er kunnen boven open land en aan de kust en IJsselmeer windvlagen tot 80km/u voor gaan komen.

Maandag is ook een dag van veel wind met ook dan windvlagen tot 80km/u aan de kust en IJsselmeer. De middagtemperatuur schommelt rond de 11 graden en er is maar weinig ruimte voor de zon.

Dinsdag is er ook nog veel bewolking, maar vanaf woensdag krijgt de zon weer wat meer ruimte om te schijnen. Maar de aanvoer van koude polaire lucht blijft in stand zodat de middagtemperatuur niet veel hoger komt dan een graad of 12.  De wind zwakt wel af naar matig .

Reageer op dit onderwerp