Waar is CBD-olie goed voor de wonderen en effecten van cannabidiol

INGEZONDEN MEDEDELING – De consumptie van CBD wordt in de medische wereld al jarenlang aangemoedigd. Alhoewel onderzoeken en studies nog niet uitsluitend positieve resultaten naar voren brengen, wordt het ondertussen door een grote groep gebruikers toegepast. De alternatieve supplement kan voor talrijke kwaaltjes een oplossing bieden.

Hoe wordt CBD gebruikt?

Cannabidiol, de volledige naam van CBD, komt voort uit onder andere de toppen en bladeren van legaal geteelde hennep. CBD is in dit geval de werkzame stof die uit de hennep wordt gehaald. Het stofje wordt naderhand op verscheidene manieren gebruikt in producten die in de CBDax-winkel worden gepresenteer:

 • CBD-olie
 • CBD-capsules
 • Voedingsingrediënten
 • Behandelproducten voor huidverzorging
 • Eetbare vormen als pasta en gummybears
 • Varianten die gerookt kunnen worden, zoals e-liquids

De meeste varianten geldt dat deze oraal genomen dienen te worden. De olie kan echter ook gebruikt worden om te smeren. Dit is ook van toepassing bij de verzorgingsproducten. In alle gevallen dient er wel opgelet te worden met de dosering. Een te hoge hoeveelheid kan zorgen voor bijwerkingen, terwijl een te lage portie de werking van het product kan beperken.

Waar is CBD goed voor? Verlichting tegen verschillende klachten!

De vraag ‘Waar is CBD goed voor?’ komt vaak voorbij. CBD kan als remedie ingezet worden tegen diverse kwalen. De volgende pijnen en ontstekingen zijn hier te onderscheiden:

 • Tegen angst- en stressstoornissen
 • De verlichting van zowel fysieke als mentale klachten
 • Het verhelpen van slaapissues
 • Ondersteuning bij diabetes
 • De ziekte van Parkison: Verlichting en bestrijding van spasmen en spierspanningen

Desondanks dat hieruit op te maken valt dat het tegen verschillende kwaaltjes werkt, lijkt de werking van CBD-olie in vrijwel alle gevallen hetzelfde.

De positieve en wonderlijke effecten van CBD-olie

De invloeden van CBD-olie komen uit de werkzame stof die een impact heeft op het zogenaamde endocannabinoïdesysteem. Cannabidiol-olie kan effectief werken in het lichaam door de receptoren die in het lichaam aanwezig zijn. Deze ontvangers zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het voelen van pijn door het registreren van pijnprikkels. Wat veel mensen niet weten, is dat het lichaam zelf ook in staat is om cannabinoiden te produceren. Dit zijn de zogenaamde endocannabinoïde. Dit stofje heeft invloed op de functie van de receptoren. Cannabidiol is in staat om het niveau van deze stof in het lichaam aan te vullen, doordat de stoffen in CBD-oliën sterk lijken op de cannabinoïden die het lichaam zelf produceert. De plantaardige cannabinoïde worden namelijk fytocannabinoïden genoemd.

Omdat het de werking van deze receptoren kan beïnvloeden, kan het ook een scala aan uitwerkingen op het lichaam hebben. Zo kan het alertheid opwekken, kan het rustgevend werken en zorgen voor het stimuleren van eetlust. Bij uitwendig gebruik kan het ook een voedende werking hebben of de pijn van onder andere (brand)wondjes verlichten.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren die invloed uitoefenen op het gebruik van de CBD-olie. Hieronder vallen de concentratie, het tijdstip waarop het product geconsumeerd wordt en de dosering die ingenomen wordt.

De wonderen en gebruikerservaringen van CBD-olie

De wonderen van CBD-olie zijn alom bekend. Het eerste wonder heeft betrekking op anti-oxidatie, het helpt tegen een opgeblazen gevoel en heeft zelfs effect op het neurologisch welzijn van personen. Zelfs bij psychische problemen worden er positieve effecten ervaren wanneer CBD-supplementen worden gebruikt. Andere veelgehoorde geluiden hebben betrekking op dementie, schizofrenie en andere stoornissen. Daarbij komt dat het geen negatieve gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk, gewicht en lichaamstemperatuur.

De in Nederland afgestudeerde Arno Hazekamp onderschrijft de positieve consequenties die CBD met zich mee kan brengen. Deze biochemicus promoveerde in 2017 door een onderzoeksartikel over de gezondheidseffecten van cannabis. Dit bracht hij vervolgens in de praktijk bij het enige in Nederland gevestigde bedrijf dat medicinale wiet mag produceren; Bedrocan. Hoewel de onderzoeker benadrukt dat de positieve effecten nog weinig ondersteund worden, is hij wel positief over de gezondheidseffecten bij kinderen met het syndroom van Dravet. Dit is een ernstige vorm van epilepsie die voornamelijk voorkomt bij jonge kinderen.

Naast de hierboven beschreven wonderen van CBD-olie, laten gebruikers ook regelmatig weten dat het helpt bij de bloedsomloop, het zorgt voor een stimulatie als het aankomt op energie en het zou helpen tegen ontwenningsverschijnselen bij verschillende verslavingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld, roken, alcohol of andere drugs. Daarbij dient wél benadrukt te worden dat het CBD zónder THC belangrijk is.

Het ontbreken van de THC-stof is namelijk ook de reden dat de CBD-olie legaal is. De stof THC is namelijk de stof die het psychoactief is, wat het ‘stoned’ gevoel veroorzaakt. Een maximum hoeveelheid van 0.2% of 0.05% (volgens respectievelijk de EU-regels en enkele Nederlandse richtlijnen) mag aanwezig zijn in het product. Door CBD-supplementen te kopen bij gerenommeerde handelaars, is een verhoogde dosis eenvoudig te voorkomen.

Het toekomstige keurmerk voor cannabidiolproducten

Alhoewel deze op dit moment nog niet wordt gehanteerd, is het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) bezig met een keurmerk. Dit moet afnemers de garantie bieden dat de ingrediënten ook daadwerkelijk in het product aanwezig zijn. Daarnaast dient het verspreiding van ongefundeerde medische claims te voorkomen.

Afbeelding van Julia Teichmann via Pixabay

Reageer op dit onderwerp