Vissenregen teistert het havengebied van Enkhuizen

ENKHUIZEN – Het lijkt wel of de vismarkt er een dag heeft gestaan en de verkoper vergeten is om zijn afval op te ruimen aan het eind van de dag. De straten in de buurt van de haven van Enkhuizen hebben momenteel te maken met een ware vissenregen.

Steeds vaker komen er vissen uit de hemel vallen langs de haven waarbij er al meldingen zijn vanuit verschillende straten. “Vanavond lagen er plotsklaps twee vissen voor de deur. Hoe kan dat?” laat Cor Edelenbos weten via Facebook. Direct volgen er tal van reacties van mensen die ook overal vis in hun omgeving vinden.

Een jaarlijkse vissenregen komt normaal gesproken alleen voor in Honduras, waar ieder jaar een orkaan de vissen uit het water opzweept en zo’n 200 kilometer verder in het land weer laat neerkomen. Echter is de Enkhuizer vissenregen niet veroorzaakt door Ciara, Dennis, Erica of welke storm van de afgelopen weken dan ook. De grote aantallen aalscholvers die momenteel de havens bezetten zijn de veroorzakers van de overlast.

Overtrekkende aalscholvers die hun buikje hebben volgegeten laten hun restanten tijdens hun vlucht vallen en vervuilen hiermee de straten. De overlast van deze beschermde vogelsoort is al eerder aan de orde geweest. Zo ligt de Oosterhaven vol met opblaas dolfijnen om de aalscholvers te verjagen, het idee hierachter dat de dolfijn een natuurlijke vijand van de aalscholver is en hem daarom zal verjagen heeft echter niet geholpen. De aalscholver kolonie lijkt lak te hebben aan de dolfijnen.

Hoelang de overlast van de vissenregen nog zal duren is nog maar de vraag, het steeds maar toenemende aantal aalscholvers in de havens van Enkhuizen kan voorlopig nog wel voor enige overlast zorgen. Los van de vissenregen zit de buurt ook met de grote hoeveelheid uitwerpselen van de dieren.

Wederom kunnen we zeggen “De vis wordt duur betaald”.

Reageer op dit onderwerp