[VIDEO INTERVIEW] Zuiderzeemuseum opent de deuren na grootscheepse Corona aanpassingen

ENKHUIZEN – Op dinsdag 2 juni zal het Zuiderzeemuseum haar deuren weer openen voor publiek. Dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan mag blijken uit de grootscheepse aanpassingen die het museum heeft moetn ondergaan om aan de huidige Corona maatregelen te kunnen voldoen.

In een rondleiding door het “nieuwe” Zuiderzeemuseum laten directeur Stephan Warnik en hygiëne deskundige Paulin van Tillo aan Enkhuizen Actueel zien dat kosten noch moeite zijn gespaard om binnen slechts enkele dagen weer bezoekers te kunnen ontvangen in het mooiste dorp van Nederland.

Nieuwe binnenkomst

De aanpassingen beginnen al bij de binnenkomst van het museum, waar dit voorheen lag via de Wierdijk en de veerdienst vanaf de Markerwaarddijk is dit nu verplaatst naar een zeer ruime parkeerplaats op de Kooizandweg. Van de veerdienst is voorlopig afgezien vanwege veiligheidsredenen. Directeur Stephan Warnick laat weten “de bootjes zijn beperkt, en bij slecht weer wil iedereen onderdaks staan en kunnen wij de anderhalve meter niet meer waarborgen”. Aan de “oude” ingang is ook de capaciteit te beperkt,  met de anderhalve meter maatregel staan de bezoekers al snel ver in de woonwijk te wachten op hun toegang.

Andere en vernieuwde entree

De entreehal die voorheen alleen diende als dienstingang is volledig aangepast om de bezoekersstroom een veilige binnenkomst te kunnen bieden. Bezoekers komen aan en een serie toilet units staat klaar om aan de sanitaire behoefte te kunnen voldoen na een lange reis. Vervolgens zijn er vier rijen met kassa’s/controle units waar de bezoekers hun online gekocht entree bewijs kunnen tonen.

Anderhalve meter regel

Om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren waar zo nodig heeft het museum zelf tegels ontwikkeld en die in de reeds bestaande wandelpaden laten in laten metselen. Ook voor de gebouwen die te betreden zijn staan er borden om de afstand in acht te houden. Om personeel en vrijwilligers te beschermen zijn er verschillende maatregelen genomen met afscherming t.b.v publiek.

Meerdere Horeca en picknick gelegenheden

Het museum heeft meerdere Horeca en picknick gelegenheden gecreëerd zodat elke bezoeker zich tijden zijn broodnodige lunch of snelle trek zich tegoed kan doen aan wat het belieft. Afhalen in één van de opties die er zijn, of zelf meenemen maar op souperen op een veilige plek zonder risico op enig besmetting.

Online reserveren

Zoals alle grote attractieparken dient u voortaan ook bij het ZZM online te reserveren. Zo weet het museum wie er binnenkomt en welke personen er bij een eventueel besmetting gewaarschuwd dienen te worden. Voor mensen  waarbij dit om verschillenden redenen niet mogelijk is is er de gelegenheid om te bellen met de receptie, dan wordt de reservering alsnog in orde gemaakt.

Burgemeester van het Zuiderzeedorp

Het Zuiderzeemuseum is in de ogen van velen eigenlijk een authentiek dorpje/stadje op zich. Op onze vraag aan directeur Stephan Warnik of hij eigenlijk tot burgemeester van het Zuiderzeemuseum benoemt zou moeten worden krijgen we als antwoord een lachende en grinnikende blik retour.