Verbreding toeristenbelasting en invoeren forensenbelasting moet inkomsten gemeente vergroten

ENKHUIZEN – Van alle gemeentes in de regio is Enkhuizen momenteel de één na duurste gemeente wat betreft de toeristenbelasting, Enkhuizen scoort onder Hoorn dat met 75 eurocent hoger per nacht aan de kop ligt.

De toeristenbelasting is een bijdrage die toeristen dienen te leveren voor de algemene voorzieningen in de gemeente. Het gaat hierbij om personen die niet in de basisregistratie staan ingeschreven. Het bedrag per nacht ligt in Enkhuizen momenteel op €1,73. Wat betreft de gemeentes om Enkhuizen heen in de regio worden de volgende bedragen per nacht gehanteerd: Hoorn € 2,50, Drechterland € 1,07, Medemblik € 1,13 en Opmeer € 0,52.

Om de opbrengst van de toeristenbelasting te verhogen zal er in de raad van december een tarief van €1,75 worden aangeboden. Tevens zal er gekeken worden naar de mogelijkheden van het verbreden van de heffing. Momenteel zijn er een aantal objecten waar geen toeristenbelasting wordt betaald bij overnachtingen, hierbij valt te denken aan Aribnb en overnachtingen via Booking.com.
Tevens zal per 1 januari 2020 een forensenbelasting worden ingevoerd.

De verwachting is dat door de maatregelen i.c.m. het stimuleren van een meerdaags bezoek aan de gemeente de inkomsten zullen stijgen.

[signoff]