Enkhuizen Actueel

Foto: Wim Langbroek

Algemeen

Verbinding met `Voor elkaar in Enkhuizen`

ENKHUIZEN – Nu ons leven door het coronavirus op z’n kop staat heeft het welzijnswerk van Welwonen het initiatief genomen om Enkhuizers met elkaar te verbinden via ‘Voor elkaar in Enkhuizen’. Via het telefoonnummer 0228 – 350 555 kan jong en oud terecht die zin heeft in een praatje, een hulpvraag heeft of graag iemand wil helpen.

Vrijwilligers
‘Voor elkaar in Enkhuizen’ heeft 20 tot 30 gesprekken per dag. Vrijwilligers en professionals staan inwoners in Enkhuizen met vragen en verhalen dagelijks te woord sinds het oprichten van dit initiatief in deze coronaperiode. Vragen gaan over het regelen van vervoer naar het ziekenhuis, of je nu wel een pedicure kunt regelen, wie er boodschappen kan doen en meer. Het initiatief voorziet duidelijk in een behoefte.

Verhalen en een praatje
De telefoon gaat regelmatig over bij Monique. Zo ook vorige week, in een gesprek waarin zij, na een korte kennismaking, vraagt wat zij kan betekenen. De mevrouw aan de andere kant van de lijn begint te praten: ‘Hèhè even een normaal mens aan de telefoon. Ik ben alleen thuis gekomen uit het ziekenhuis en heb een zware operatie ondergaan. Het is heel spannend geweest, maar ik ben er nog niet. Mijn angst is nu dat ik toch weer zieker wordt en dan alleen dood zal moeten gaan. De huisarts heeft vast geen tijd voor mijn verhaal. Met mijn kinderen en kleinkinderen heb ik geen contact, dus ik kan hen niet vragen om mij te helpen.’ Monique luistert en vraagt of ze nog wat vragen mag stellen. Deze mevrouw voelt zich gehoord en is tevreden met het gesprek. Ze eindigt met: ‘Dank u wel voor dit gesprek lieve mevrouw.’ Een voorbeeld van de gesprekken die vrijwilligers en professionals dagelijks voeren.

Veel praktische vragen
Er komen vooral veel praktische vragen binnen, zoals vragen over het invullen van formulieren, het doen van klusjes, boodschappen en vervoersvragen. Of over het repareren van een gsm die stuk is en wat de enige contactmogelijkheid met de buitenwereld is. Een inwoner vroeg zich ook af waar hij zijn zelfgemaakte mondkapjes kon aanbieden. Inwoners bellen verder met het aanbod om iets voor een ander te willen doen en de vraag hoe zij dit kunnen regelen. Voor praktische hulp en het invullen van formulieren verwijst ‘Voor elkaar in Enkhuizen’ naar het Vrijwilligerspunt in Hoorn (bereikbaar via info@vrijwilligerspunt.com of telefonisch via 0229-216499). Het is goed te merken dat ‘Voor elkaar in Enkhuizen’ in een behoefte voorziet.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?