Veel schade Westfriesland door overtrekkend noodweer

WESTFRIESLAND – Onweersbuien kunnen plotseling uit het niets ontstaan, zo ook vrijdagavond toen zich ten zuiden van Amsterdam ineens een onweerscel tot ontwikkeling kwam die voor de nodige schade en overlast zou gaan veroorzaken.

In Amsterdam wisten de mensen niet wat ze zagen, een heuse tornado groeide uit tot een woeste waterhoos die vlak langs een restaurant trok, met in haar kielzog meubilair en wat ze nog meer tegen kwam op haar pad.

Deze onweerscel trok daarna richting Westfriesland zich nog verder uitdiepend en energie op doen boven het warme water van het Markermeer om vooral in het zuidelijke deel van Westfriesland in korte tijd veel schade te veroorzaken.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De zeer actieve onweerscel die voor veel overlast en schade zou zorgen in Westfriesland (© WS Medemblik)

Éénmaal aangekomen boven Westfriesland bleek dat de onweerscel zoveel energie had dat er zich boven Venhuizen/Hem een ‘downdraft’ of valwind had gevormd, “Een valwind is een sterke neerwaartse luchtstroom die lucht met een hoge dichtheid vervoert vanaf grote hoogte onder invloed van de zwaartekracht. Ze komen veelal in of aan de rand van bergachtige gebieden voor, in dat geval wordt ook wel gesproken over een katabatische wind.” die bomen ontwortelde, kassen zwaar beschadigde, huizen beschadigde en zelfs een trailer van een vrachtwagen op zijn kant gooide.

Tekst loopt door onder de foto

Een zwaar beschadigde kas aan de Elbaweg in Hem (Foto: 112Westfriesland/Wesley Boots)
Een zwaar beschadigde kas aan de Elbaweg in Hem (Foto: 112Westfriesland/Wesley Boots)

De bui trok daarna verder om ook in Enkhuizen voor de nodige overlast te zorgen, bomen waaiden om, takken braken af als luciferhoutjes en diverse spullen die in tuinen stonden werden weggeblazen.

De totale schade is nog niet duidelijk maar loopt zeker in de vele tienduizenden euro’s. En voor vandaag wordt wederom slecht weer verwacht met mogelijk een stormachtige wind met rukwinden tot 90km/u

[signoff]

Reageer op dit onderwerp