Veel mis bij aanbesteding JeugzorgPlus

ENKHUIZEN – In 2018 is via een openbare aanbesteding JeugdzorgPlus instelling Horizon als winnaar uit de bus gekomen en verloor Parlan 18 Noord-Hollandse gemeenten als opdrachtgever met grote gevolgen voor het bedrijf. Zo is de kans aanwezig dat het bedrijf haar gesloten opvang in Heerhugowaard moet sluiten vanwege gebrek aan cliënten, voorheen woonden hier 50 jongeren.

Parlan nam de stap naar de rechter maar die concludeerde dat de aanbesteding goed was gedaan en dus Horizon de nieuwe zorgverlener in de jeugdzorgPlus is geworden.  Parlan kreeg als goedmakertje nog wel ruim 4 miljoen om de ergste nood weg te werken.

Voorkeursbehandeling Horizon Jeugdzorg

Uit recentelijk ontvangen informatie zou blijken dat de aanbestedingseisen wel heel erg in het voordeel van Horizon Jeugdzorg zou zijn geschreven en daarbij ook een voorkeursbehandeling hebben gekregen van de commissieleden die zich hierover moesten uitspreken.

In het document over de inkoopstrategie staat Horizon al vermeld terwijl het toen nog niet eens werkzaam was in Noord-Holland en de aanbesteding nog moest beginnen. De vraag is dus ook of de commissieleden die het oordeel moesten vellen wel onafhankelijk zijn geweest.  Vooral omdat het ook heel opvallend is dat op sommige onderdelen Horizon van een aantal commissieleden een 10 kregen, terwijl niemand nog ervaring heeft opgedaan met Horizon.

Meer betalen, minder krijgen

Uit de aanbesteding blijkt ook dat in 2017 en 2018 de gezamenlijke gemeenten jaarlijks 8 miljoen euro uitgaven voor JeugdzorgPlus in de regio en dit bedrag was inclusief onderwijs en opname van 50 patiënten in de gesloten instelling Transferium van Parlan.

In de huidige aanbesteding is het bedrag van 8 miljoen nu ineens 12 miljoen euro geworden waarbij onderwijs niet is meegerekend, dit moet nog extra worden betaald evenals medisch ondersteunenden therapie.

Waar voorheen 50 jongeren in het Transferium onderdak vonden blijkt dat in het huidge Antonius van Horizon in Castricum maar de helft van deze jongeren onderdak vinden tegen bijna een verdubbeling van de kosten terwijl er minder zorg wordt geleverd.

Ondertussen verplaatst Horizon tegen het advies van verschillende jeugdrechters in, jongeren naar jeugdinstellingen buiten de provincie. Opvallend is ook dat Horizon een verbod heeft ingesteld om jongeren door te verwijzen naar het Transferium van Parlan mocht er toch ineens gesloten zorg nodig zijn. Sommige jongeren uit Noord-Holland zijn verplaatst naar instellingen in de Achterhoek.

Janine Visser van de Partij voor de Dieren in Alkmaar heeft het college van Alkmaar al opgeroepen om een diepgaand onderzoek te starten naar deze aanbestedingsprocedure.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp