Valhelm op, de sterren vallen uit de lucht

ENKHUIZEN – De heldere Perseïden zijn vermoedelijk wel de meest populaire meteorenzwerm van het jaar. Helaas hebben we dit jaar dan wel heel veel last van de bijna Volle Maan waardoor er weinig meteoren over zullen blijven. Gelukkig zijn de Perseïden rijk aan heldere vuurballen en die kan je ondanks het storende maanlicht nog wel zien.

Toeschouwers kunnen in de nacht van 12 op 13 augustus gemiddeld 10-15 meteoren per uur verwachten. Tijdens een maanloze nacht kunnen dit er veel meer zijn. In 2016 was er een uitbarsting van de Perseïden en toen kon men 150 – 200 meteoren per uur zien.

Tekst loopt door onder de foto

De Perseïden in 2019. De sterrenkaart is gemaakt voor 13 augustus 03:30 uur maar is ook voor de dagen er voor en er na bruikbaar.
De Perseïden in 2019. De sterrenkaart is gemaakt voor 13 augustus 03:30 uur maar is ook voor de dagen er voor en er na bruikbaar.

Hoe moet ik waarnemen?

Om de meeste Perseïden te kunnen zien ga je naar de donkerste locatie die je kan vinden. Neem een gemakkelijke tuinstoel mee. Als je achterover geleund in je stoel ligt kan je de meeste meteoren zien. Vroeg in de nacht zullen er minder meteoren zichtbaar zijn maar ze hebben wel een langer nalichtend spoor. Later in de nacht kan je meer meteoren per uur verwachten want dan komt de radiant hoger boven de horizon uit. Bevindt je je op wat meer zuidelijke breedtegraden dan kan je het beste richting noordoosten kijken om meer meteoren te zien.

Als je de Perseïden aan het waarnemen bent dan kan je tot ongeveer 2 uur ’s nachts ook de planeet Saturnus zien. Mars is zichtbaar tot ongeveer 4 uur in de morgen. Venus en Jupiter gaan vroeg onder. Venus om ongeveer 21.30 uur en Jupiter om ongeveer 11 uur. Deze planeten zijn dus niet meer te zien voor de Perseïden hun maximum bereiken. (Bron: Kuuke.nl)

[signoff]

Reageer op dit onderwerp