Vakbond CNV roept bouw en metaalsector op werk neer te leggen

WESTFRIESLAND – Behalve de landelijke OV-staking op dinsdag 28 mei zal ook de dag daarna tot stakingsdag worden uitgeroepen door het CNV om zo de eis tot een beter pensioenstelsel kracht bij te zetten.

Op woensdag 28 mei zullen dan vooral het personeel in de bouw en metaal het werk gaan neerleggen. In de metaal hebben alle organisaties van werkgevers een aankondiging gehad dat metaalwerkers, van onderhoudsmonteurs tot de medewerkers van hightechbedrijven, mee kunnen doen aan de collectieve acties. In andere sectoren vindt hier nog overleg over plaats met de achterban van de bonden, meldt het CNV

Kabinet moet met serieuze reactie komen
Tuur Elzinga (vicevoorzitter FNV): ‘Op 18 maart hebben meer dan 40.000 mensen op allerlei manieren gestaakt en actie gevoerd. Blijkbaar was dit nog niet duidelijk genoeg voor het kabinet, want een serieuze reactie blijft uit. Daarom komen we opnieuw in beweging, en dit keer massaler, breder en langduriger.

Arend van Wijngaarden (voorzitter CNV): “Miljoenen Nederlanders dreigen het slachtoffer te worden van de kabinetsplannen voor een nieuw pensioenstelsel. Zo zullen veel mensen worden geconfronteerd met een pensioengat van 10%. Dat kunnen we niet accepteren en daarom leggen we Nederland op 28 mei plat. Er moet een pensioenstelsel komen waarin álle Nederlanders erop vooruit gaan.’

Nic van Holstein (voorzitter VCP): “Het kabinet blijft volhouden dat we er in november bijna uit waren, maar dat beeld is onjuist. De voorstellen deugden niet. Op 15 mei maken de veiligheidsbonden er gehakt van. Wij gaan voor een goed toekomstbestendig pensioen voor iedereen.”

De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei maken zij bekend of streekvervoer ook bij de OV acties aan zal sluiten.

29 Mei landelijke bijeenkomst

De bonden roepen iedereen op om op 29 mei in actie te komen. Bijvoorbeeld door naar één van de vier regionale actiebijeenkomsten te komen in Groningen, Eindhoven, Arnhem en Den Haag. Leden van FNV en CNV krijgen hiervoor een gratis treinkaartje toegestuurd.

Voorafgaand aan deze twee actie- en stakingsdagen organiseren de bonden allerlei activiteiten. Zo wordt volgende week actie gevoerd door de veiligheidsbonden (15 mei).

Eisen

  • Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen
  • Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. Ook willen we dat de negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel worden opgevangen.
  • Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.