UWV: volop werk in de beveiliging, maar weinig mensen beschikbaar

ENKHUIZEN – Het personeelstekort in de beveiliging is in korte tijd flink opgelopen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde UWV-rapport over beveiligingsberoepen. Het gaat om functies als objectbeveiliger, buitengewoon opsporingsambtenaar, surveillant en verkeersregelaar. Omdat weinig mensen kiezen voor een baan in de beveiliging, proberen werkgevers personeel aan zich te binden met scholing en gunstigere contracten.

Hoewel het aantal vacatures voor beveiligingsfuncties al jaren stijgt, ontstonden de personeelstekorten pas in 2018. Vooral werkgevers in het midden en zuiden van Nederland hebben moeite om hun vacatures te vervullen. Ruim de helft van de beveiligingsbedrijven ervaart inmiddels problemen als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Momenteel werken ongeveer 64 duizend mensen in een beveiligingsberoep. In Flevoland is tweederde van de 60 WW-gerechtigden met een achtergrond in een beveiligingsberoep ingeschreven als objectbeveiliger. De helft hiervan heeft het opleidingsniveau MBO 2.

Concurrentie en vergrijzing
Er zijn diverse oorzaken voor het personeelstekort in beveiligingsberoepen. Allereerst zijn er te weinig gediplomeerde beveiligers. Voor kandidaten die wel beschikbaar zijn, moeten werkgevers concurreren met andere veiligheidssectoren, zoals politie en defensie. Ook speelt de vergrijzing van de beroepsgroep een rol, waardoor veel werknemers binnen nu en een paar jaar stoppen met werken.

Beroepen veranderen
Tegelijkertijd ziet UWV dat de functie-eisen voor beveiligingsberoepen veranderen. Er worden aanvullende vaardigheden gevraagd. Zo worden beveiligingstaken steeds vaker gecombineerd met bijvoorbeeld receptiewerkzaamheden. Dat vraagt om een servicegerichte houding. Ook beheersing van de Engelse taal en digitale vaardigheden worden belangrijker.

Baankansen en scholing
Door de personeelstekorten ontstaan er baankansen voor mensen die interesse hebben in beveiligingsberoepen. Bedrijven zetten zich steeds vaker in om zij-instromers op te leiden. Afhankelijk van het beroep varieert het instroomniveau en de opleidingsduur. UWV organiseert samen met opleiders en werkgevers trajecten om mensen op te leiden voor beveiligingsberoepen. Een voorbeeld is de samenwerking van UWV met de werkgever Security Guards Services & Solutions B.V. uit Almere.

Security Guards start leerwerktraject voor zij-instromers
Security Guards Services & Solutions B.V. heeft UWV benaderd om te kijken of er kandidaten uit Flevoland beschikbaar zijn voor werk in de beveiliging. Sinds 2018 ervaren zij een tekort aan beveiligingspersoneel. Samen met UWV en de gemeente Almere heeft Security Guards daarom een leerwerktraject opgezet voor het opleiden van zij-instromers. De eerste groep werkzoekenden zijn sinds 10 januari 2020 aan de slag. Security Guards biedt kandidaten direct een contract van 1 jaar aan, voor 28 uur per week, met het vooruitzicht op verlenging. Ook de MBO 2 opleiding beveiliger wordt volledig betaald.

‘Als werkgever in deze branche is Security Guards zich bewust van de personele problemen die de komende jaren op hen afkomen’, aldus Hannie van Loon regiomanager UWV Flevoland. Van Loon: ‘De vergrijzing en een toenemende vraag naar het ‘veiligheidsgevoel’ zorgt ervoor dat de vraag naar beveiligers, in de breedste zin van het woord, nog verder zal stijgen en de spanning op de arbeidsmarkt in deze branche verder zal oplopen’. De deelnemers van het huidige traject zijn drie personen met een WW-uitkering, twee personen met een Wajong-uitkering en een persoon met een WIA-uitkering. Door met kleine groepen te werken kan Security Guards de kandidaten extra begeleiden en het nodige maatwerk bieden gedurende het leerwerktraject. ‘Door het beschikbaar personeel op de arbeidsmarkt een kans te bieden door middel van een zij-instroomtraject doet Security Guards als werkgever samen met ons een mooie stap in de richting van het vinden van een oplossing voor de tekorten in de beveiligingsbranche!’ In maart 2020 start Security Guards met een tweede groep zij-instromers.

Reageer op dit onderwerp