Uitbraak van Myxomatose in West Friesland

REGIO – Afgelopen week zijn er in West Friesland verschillende konijnen geconstateerd met de dodelijke konijnenziekte Myxomatose. Dit is een gevaarlijk virus waaraan de konijnen overlijden, twee jaar geleden was er al een grote uitbraak waardoor bijna alle konijnen in het Streekbos en langs de Markerwaardwijk waren overleden.

De ziekte lijkt nu weer de kop op te steken, de dierenambulance laat via Facebook weten dat er al verschillende konijnen aan de ziekte zijn overleden. De konijnen die in het wild leven besmetten elkaar en kunnen helaas niet geholpen worden, de zieke konijnen in de natuur kunnen gemakkelijk opgepakt worden omdat ze niets meer kunnen zien. Er ontstaan zwellingen rondom hun ogen waardoor de ogen dicht gaan zitten en er ontstaan korsten rondom oren, neus en geslachtsdelen.

Toch wordt u aangeraden om de zieke konijnen niet aan te raken, om zodoende besmetting te voorkomen. De ziekte kan ook via stekende insecten, zoals vlooien of muggen, worden overgebracht. De dierenambulance adviseert eigenaren van tamme konijnen nadrukkelijk om na te gaan of de vaccinaties van hun huisdieren nog up-to-date zijn.

[signoff]

 

 

Reageer op dit onderwerp