U draait op voor het debacle bij de Amsterdamse afvalverwerker

 

ENKHUIZEN – De kranten en overige media kwamen een paar dagen geleden met het bericht dat het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) in zwaar weer verkeerd, zelf zo ernstig dat zelfs de meeste verbrandingsovens moeten worden gesloten omdat de veiligheid voor het personeel niet langer te garanderen is.

Levensgevaarlijke situaties

De telegraaf heeft beslag op geheime stukken kunnen leggen waaruit blijkt dat: ,,de verbrandingsovens en stoomturbines in een erbarmelijke technische staat verkeren en levensgevaarlijk zijn om mee te werken; AEB-personeel blijkt acuut gevaar te lopen door de slechte staat van de machines en leidingen. Daarnaast zou iedere minuut minstens tien keer het alarm in de fabriek afgaan wegens storingen en een groot deel van de werknemers onbekwaam zijn.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Pronvincie Noord-Holland” font_style=”italic”]De terugbetalingsverplichting bedraagt, op basis van geprognosticeerde resultaten tot en met 31 december 2018, naar verwachting “nihil[/penci_blockquote]

De burger betaald de rekening

Door alle problemen stapelt het vuil zich op in Amsterdam en dit vuil moet nu elders worden verwerkt alleen eisen deze afvalverwerkers waaronder HVC dat de gemeente Amsterdam en de provincie zich garant gaan stellen dat de rekening betaald gaat worden, een rekening die in de miljoenen gaat lopen, en deze rekening mag u gaan betalen.

Zo betaalde de provincie Noord-Holland een kleine 3 miljoen euro aan AEB om de centrale draaiende te houden, dit geld zal vrijwel zeker nooit terug worden betaald vanwege de zeer slechte financiële positie van AEB. Deze is zelfs zo slecht dat er rekening met een faillissement moet worden gehouden.

In het jaarverslag 2017 van de Provincie Noord-Holland valt te lezen: “Door de Provincie Noord-Holland is in verband met de exploitatie van de HR Centrale in het verleden een subsidie toegekend van EUR 2,8 miljoen met een voorwaardelijke terugbetalingsverplichting. De terugbetalingsverplichting bedraagt, op basis van
geprognosticeerde resultaten tot en met 31 december 2018, naar verwachting “nihil”.

Afval nu naar stortplaatsen

De kans is nu levensgroot dat het afval dat niet naar de verbrandingsovens gaat nu gestort gaat worden op de diverse afvalstortplaatsen waaronder die in de Wieringermeer onder de rook van Opperdoes met alle stankoverlast van dien.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp