Straten blank als het regent in Enkhuizen, grootste oorzaak de ‘betonnen’ tuinen.

ENKHUIZEN – De afgelopen dagen is er twee keer een flinke hoeveelheid water naar beneden gekomen en op beide dagen moest de brandweer veelvuldig uitrukken om straten die blank kwamen te staan van het regenwater te ontdoen. De vraag rijst dan ook of het riool in delen van Enkhuizen nog wel berekend is op het extremere weertype waar wij meer en meer mee te maken krijgen.

Betonnen tuinen

Afgelopen zondagavond viel er volgens Enkhuizen Meteo ruim 25mm aan hemelwater naar beneden, en moest de brandweer weer uitrukken om wateroverlast te verhelpen. 1 van de grotere oorzaken dat het riool een grote hoeveelheid niet in 1x kan verwerken is de opkomst van de betonnen tuinen. Regenwater kan niet meer de grond in en stroomt weg naar de weg met alle gevolgen van dien. Door de tuinen te vergroenen kan het regenwater de bodem in trekken en het zorgt ook nog eens voor een betere flora en fauna in Enkhuizen.

20% meer neerslag

De afgelopen 60 jaar is de hoeveelheid neerslag dat er in Nederland valt met 20% toegenomen, en dit gaat in de toekomst enkel verder oplopen door de klimaatverandering waarmee wij te maken krijgen. Alles wordt extremer, hogere temperaturen, zwaardere stormen, etc etc. Om toch droge voeten te houden in Enkhuizen moet niet alleen de gemeente alle zeilen bijzetten en zorgen dat het rioolsysteem het water kan verwerken, maar ook de inwoners zullen er aan de bak moeten en de tuinen van minder tegels voorzien en meer planten.. Wilt u toch tegels houden in uw tuin, gebruik dan waterdoorlatende tegels..

Op zo’n manier zorgen wij er met zijn allen voor dat Enkhuizen en haar inwoners droge voeten houden, nu en in de toekomst. En bijkomend voordeel, een groene tuin zorgt voor een paar graden koelere omgeving in de zomer.