Stoommachinemuseum de beste van heel Westfriesland

MEDEMBLIK – Tijdens de Westfriezendag van het Westfries Genootschap in Enkhuizen is vanmorgen de Westfrieslandprijs 2019 uitgereikt aan het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. De prijs werd uitgereikt door WFG-voorzitter Jan Smit en in ontvangst genomen door voorzitter van de Stichting Nederlands Stoommachinemuseum Johan Bommerson, penningmeester Cees Kruijer (die ook de bijbehorende cheque van €1000 in ontvangst mocht nemen) en directeur Harry de Bles.

De Westfrieslandprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Westfries Genootschap aan een persoon of instelling die zich ingezet heeft voor het behouden en verspreiden van kennis van de Westfriese cultuur. De inspanningen van het Stoommachinemuseum en zijn medewerkers om dat te bereiken zijn niet onopgemerkt gebleven. In de motivatie voor de toekenning staat dat het Stoommachinemuseum bijdraagt aan de verspreiding van kennis over stoomkracht in het algemeen en over het belang van stoombemaling in de waterhuishouding van West-Friesland in het bijzonder, en die kennis weet over te dragen aan een algemeen publiek. Waarvan acte!

Medewerkers, bestuur en directeur zijn verrast, vereerd en verheugd over het eerbetoon. De huidige activiteiten en bedrijfsresultaten weerspiegelen de argumentatie van het Westfries Genootschap.

Aanstaande zaterdag 14 september, op Monumentendag, opent de tentoonstelling Pompen voor de Polder, over het 150 jaar oude Stoomgemaal Vier Noorder Koggen en volgende maand opent de expositie Nederland op Stoom waarin bijna 80 stoommodellen in een zinnenprikkelende licht-beeld en geluidshow bezoekers vertellen over de doorbraak van stoom in Nederland. Zelfs zonder deze beide aanwinsten wisten al 3500 bezoekers meer dan vorig jaar (op deze datum) de weg naar het museum te vinden. Dat stemt tot optimisme en is een bemoedigend antwoord op de ondersteuning die het museum ontvangt van de Gemeente Medemblik, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland.

Voor wie niet in de gelegenheid is  het museum op 14 september (op Monumentendag gratis) te bezoeken: het museum organiseert nog tal van andere activiteiten in het najaar. Op 21 en 22 september is het Stoommodellenweekend, op 5 en 6 oktober het Wetenschapsweekend en op 9 november de Lichtjesavond waarvoor we weer spectaculaire (andere dan vorige jaren) vuurartiesten hebben uitgenodigd. Uiteraard is het museum ook tijdens de herfst-en kerstvakantie geopend en onder stoom.

Enthousiast over dit verhaal en tijd over? Kom dan eens praten of u onze pool van vrijwilliger-oproepkrachten kunt versterken. Om alle activiteiten te kunnen blijven organiseren is de inzet van vrijwilliger onmisbaar. Sommigen werken een dag(deel) per week, anderen zijn beschikbaar op afroep, de een kan alleen doordeweeks, anderen alleen in ’t weekend. Iedere helpende hand is welkom om het museum Op en Onder Stoom te houden. Voor meer informatie of een afspraak mail info@stoommachinemuseum.nl

[signoff]