Stichting Westfriese Bibliotheken heeft het Goed Geregeld voor vrijwilligers

WESTFRIESLAND – NOV kent de Stichting Westfriese Bibliotheken het keurmerk Goed Geregeld toe als eerste bibliotheekorganisatie in Noord-Holland. Daarmee bevestigt NOV dat de stichting zorgvuldig kijkt hoe vrijwilligers optimaal tot hun recht komen, ten behoeve van de gemeenschap.    

Samen goed

We werken inmiddels met 250 vrijwilligers op 45 professionals. Dat vraagt om professionalisering. Die hebben we gevonden in het keurmerk Goed Geregeld van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, een belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk van sport tot politiek en van kunst tot zorg,” aldus Tineke Meesters. Zij is Beleidsmedewerker Vrijwilligers en leidde het traject vanuit de bibliotheek samen met coördinator Marian Blom. Marian: “We vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers het naar hun zin hebben, dat ze ervaren dat ze optimaal kunnen bijdragen met hun eigen kennis en talenten, en dat ze de ruimte krijgen om zich bij ons verder te ontwikkelen. Ze krijgen een heldere taakomschrijving, ze kunnen trainingen volgen en ze worden gevraagd om feedback op de organisatie.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk is alle papierwerk rond vrijwilligerswerk onder de loep genomen: van overeenkomsten tot vrijwilligersbeleid. Tineke: “De NOV toetst tijdens gesprekken of vrijwilligers goed geïnformeerd zijn over hun taak en wederzijdse verwachtingen. Ook voor medewerkers is het belangrijk om te begrijpen hoe vrijwilligerswerk zich verhoudt tot hun werk. We hebben onze visie hierop vastgelegd in een beleidsdocument. Het NOV keurmerk is een prachtige bevestiging naar onze medewerkers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap dat we het samen goed doen.

Verrijking versus bezuiniging

De reden dat de organisatie met zoveel vrijwilligers werkt, is niet zozeer om de klappen van herhaaldelijke bezuinigingen op te vangen – zoals vaak gedacht wordt. “Vrijwilligers zijn enorm waardevol voor de verbinding tussen de lokale gemeenschap en de bibliotheek, “licht Tineke toe. “Ze weten wat er speelt, ze begrijpen wat er nodig is en ze denken mee hoe de bibliotheek daarbij kan helpen. Ze nemen de meest uiteenlopende kennis en talenten met zich mee, of weten deze te vinden in hun netwerk. Daarmee verrijken ze ons werk en helpen ze om de bibliotheek ‘voor en door de inwoners’ te maken. Vrijwilligers helpen ons om ruimere openingsuren te kunnen hanteren en extra projecten uit te voeren zoals voorlezen aan peuters of aan mensen met dementie.

Vrijwilligerswerk: van taal tot digitaal

Moet je een boekenwurm zijn om vrijwilliger te worden bij de Westfriese Bibliotheken? “Nee hoor!” lacht Marian. “Het helpt natuurlijk dat je van lezen houdt als je wil komen voorlezen, taalmaatje wil worden of gastheer/gastvrouw wil zijn in een van onze vestigingen. Maar vrijwilligers ondersteunen ook in onze DigiLABs, bij computercursussen of als gastheer/gastvrouw bij activiteiten zoals lezingen en workshops. Dat vraagt weer om andere talenten.

Meer informatie

Meer informatie over vrijwilligerswerk en actuele vacatures vind je via de website van de Westfriese Bibliotheken Meer informatie over het NOV-keurmerk vind je op de website vrijwilligeinzetgoedgeregeld.nl

Reageer op dit onderwerp