Steeds meer huurder zitten financieel klem

ENKHUIZEN – 800.000 huishoudens in Nederland betalen zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om de rest van het levensonderhoud te kunnen betalen blijkt uit een onderzoek van NIBUD

In de gemeente Enkhuizen is het niet anders. Steeds meer huurders kunnen met moeite rondkomen en de steeds verder stijgende huren van de sociale woningbouw zorgt ervoor dat financieel in de problemen komen.

Huurders in sociale huurwoning hebben het moeilijk

Mensen met te hoge woonlasten bevinden zich met name in een sociale huurwoning, waarbij de huur niet hoger dan 710 euro* mag zijn. Het zijn veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Het Nibud ziet dat zij door de hoge woonlasten flink minder uitgeven aan vrijetijdsuitgaven, vervoer, contributies en abonnementen. En als deze groep te maken krijgt met andere onvermijdbare uitgaven zoals zorgkosten, wordt er ook minder uitgegeven aan essentiële zaken als voeding, schrijft het NIBUD.

Oplossing is veel meer betaalbare huurwoningen

Directeur Arjan Vliegenthart van het NIBUD: “Zolang het ons niet lukt om de basis van de portemonnee op orde te krijgen, lukt het ons ook niet om geldproblemen te verminderen. We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft dat ze in feite financieel gezien klem zitten. Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen. In de sociale huursector is een goede start gemaakt met de invoering van het passend toewijzen. Alleen gaat dat niet ver genoeg. Minima kunnen geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag betalen, en dat gebeurt nu wel. Volgens onze tabellen kunnen zij maximaal 425 euro betalen.

Huiseigenaren hebben het een stuk gemakkelijker

Slechts 8% van de huiseigenaren in Nederland heeft te maken met te hoge woonlasten, dit zijn vooral de groep mensen met een relatief laag inkomen zegt het NIBUD. Ook ziet het Nibud dat het kopers beter lukt om voldoende spaargeld apart te leggen. Van de kopers heeft 79 procent meer dan de minimale buffer die het Nibud adviseert.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp