Staverse Poortje in volle glorie hersteld

ENKHUIZEN – Bijna vier maanden nadat het Staverse Poortje voor renovatiewerkzaamheden werd afgehesen is de klus voltooid en wordt het vanmiddag officieel opgeleverd.

Het Poortje dat een serieuze renovatie heeft ondergaan dat zoals gewoonlijk gepaard ging met de nodige overlast staat er weer als nieuw bij. Het Staverse poortje dat een monument is en in eigendom is van de gemeente Enkhuizen geeft toegang tot de jachthaven met naastgelegen restaurant de Mastenbar.

Lees ook: Staverse Poortje afgehesen

Om het Poortje te kunnen restaureren was het nodig om het door te zagen zodat het afgehesen en vervoerd kon worden om elders op locatie de renovatie te voltooien. Zes weken na het afhijsen werd het Poortje uiteindelijk op 8 november weer op zijn plaats terug gezet. Een uiterst nauwkeurige gebeurtenis waarbij beschadiging door heen en weer slingeren i.v.m. wind voorkomen moest worden.

Lees ook: Staverse Poortje staat weer terug op zijn plek

Met de restauratie die ruim zes weken heeft geduurd heeft was een bedrag van ruim 100.000 euro gemoeid. De kosten komen voor rekening van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Eenmaal terug op zijn plek kon er begonnen worden met de afwerking waarna uiteindelijk begin van deze week de hekken rondom het Poortje verwijderd konden worden.

Helaas is voor de omwonenden met oplevering van het Staverse Poortje de overlast in de straat nog niet voorbij. I.v.m. herbestraings werkzaamheden zijn er nog steeds gedeeltes van de doorgaande route afgesloten voor verkeer. Het Poortje staat dan weer stoer en fier op zijn plek, het afnemen van de overlast zal nog even op zich laten wachten.

Reageer op dit onderwerp