Staverse poortje afgehesen voor onderhoudswerkzaamheden

ENKHUIZEN – De restauratie van het Staverse Poortje was een aantal weken eerder al in gang gezet, het monument was al flink in de beugels gezet maar is vanmorgen dan uiteindelijk afgehesen om naar een andere locatie vervoerd te worden.

Het Poortje zal een serieuze renovatie ondergaan en zoals het altijd gaat zal dat ook deze keer niet zonder overlast voor gaan. De wandelaars die voorheen van het poortje gebruik maakten zullen nu even een stukje door moeten lopen tot de ingang van de Companieshaven om hun doel te bereiken.

Het Staverse Poortje is een monument en in eigendom van de gemeente Enkhuizen, het poortje geeft toegang tot de jachthaven en het naastgelegen restaurant. De muur langs de Wierdijk behoort als zeewering aan het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier toe.

Het Staverse poortje is een in 1833 herbouwde omlijsting van een poortje dat vroeger toegang gaf tot een brug tussen de Wierdijk en de houten beschoeiing die op enige afstand evenwijdig aan de bemuurde dijk in zee liep.

[signoff]