4.5 C
Enkhuizen
29 november 2020 02:10
Enkhuizen Actueel

Politiek

SP Enkhuizen wil ‘zelfbewoningsplicht’ koopwoningen

ENKHUIZEN – De SP in Enkhuizen wil dat ook in Enkhuizen het ‘zelfbewoningsplicht’  gaat worden ingevoerd. Dat houdt in dat kopers van een huis verplicht zijn om zelf in de woning te gaan wonen en niet te gebruiken als pension om arbeidsmigranten in te laten wonen.

In veel gemeenten in Nederland is deze regel al ingevoerd en ook de woningcorporaties in West-Friesland hanteren deze regel. Als een woningcorporatie een huurhuis verkoopt dan is de koper verplicht om de eerste 5 jaar zelf in de woning te wonen en pas daarna mag de woning worden verhuurd. Houdt de koper zich niet aan deze regel dan wordt de koop ongedaan gemaakt.

De SP wil nu dat het college van Enkhuizen ook de zelfbewoningsplicht gaat invoeren en wil van het college weten op welke termijn zij dit denkt te kunnen invoeren. De SP is ook benieuwd of de gemeente Enkhuizen zicht heeft op hoeveel bestaande woningen door eigenaren worden verhuurd aan derden..

Ook vanuit het Rijk wordt hard gewerkt om van de zelfbewoningsplicht een wet te maken om zo vooral uitzendbureaus een voet dwars te kunnen zetten die massaal koopwoningen opkopen en tegen hoge huren verhuren aan arbeidsmigranten.

Reageer op dit onderwerp