8.8 C
Enkhuizen
27 oktober 2020 09:45
Enkhuizen Actueel

Politiek

SP Enkhuizen: “Wie controleert HVC op milieuschades?”

ENKHUIZEN – Naar aanleiding van berichtgeving in de Groene Amsterdammer en het Financieel Dagblad over het Amsterdamse Energie Bedrijf (AEB), het bedrijf zou diverse schadeclaims van vele miljoenen euro’s aan de broek hebben gekregen vanwege meerdere milieudelicten, wil Inge Stemmler van de SP fractie in Enkhuizen weten hoe dit zit met HVC.

Stemmler is benieuwd welke omgevingsdienst HVC controleert of het bedrijf de milieuregels wel goed naleeft en wil dan graag de rapporten inzien die door deze omgevingsdienst worden gemaakt.

In de bewuste krantenartikelen over AEB spreekt men van een schadeclaim van 10 miljoen euro van het Waterschap, 5.6 miljoen van de aannemerscombinatie Banzo-BAM en ook de INB wil nog graag haar rekening van 6.4 miljoen euro zien betaald worden.  Stemmler is bang dat HVC ook dit soort schadeclaims aan de broek kan krijgen als het bedrijf de milieuregels overtreedt.

Inge Stemmler heeft in een viertal schriftelijke vragen het college om opheldering gevraagd:

  1. Heeft HVC zich financieel voorbereid op eventuele claims van milieuschade bijvoorbeeld in de vorm van een reserve. Als het antwoord negatief is de vraag waarom niet. Bij een positief antwoord is de vraag welk bedrag is daarmee gemoeid
  2. Heeft HVC al eerder milieuschadeclaims gehad en welke.
  3. Is HVC verzekerd tegen milieuschadeclaims. Als dat niet het geval is waarom niet. Als dat wel het geval is bij welke verzekering .
  4. Is er sprake van verkapte staatssteun bij HVC zoals dat bij AEB door de Europese Commissie nu onderzocht wordt.

Op 26 oktober aanstaande gaat de gemeenteraad het afvalbeleid bespreken, Stemmler laat weten dat zij graag voor deze datum de antwoorden van het college wil ontvangen.

Reageer op dit onderwerp