Seed Valley zit te springen om personeel, dan maar uit het buitenland halen

ENKHUIZEN – De zaadveredelingsbedrijven in Seed Valley hebben de aankomende 2 jaar zeker 350 nieuwe mensen per jaar nodig om met onderzoek en veredelen van zaden door te kunnen gaan.

,,Het blijft een uitdaging om de mensen te vinden’’, zegt Carolien Wagenaar tegen het NHD:. ,,Er is nog steeds een grote behoefte aan goed geschoold mbo-personeel. Dat komt veelal uit onze eigen regio. De hbo- en universitair geschoolde mensen komen uit heel Nederland en ver daarbuiten.’’ Wagenaar zegt dat er 155 mensen uit Westfriesland komken, 35 elders uit Nederland en 160 nieuwe personeelsleden uit de rest van Europa de wereld.

De afgelopen 10 jaar is de omzet van de zaadveredelingsbedrijven met jaarlijks zeven procent gestegen en de aankomende jaren zal de groei door blijven zetten met jaarlijkse zeker 5%. Wel lager dan de afgelopen jaren, volgens Wagenaar komt dit door omdat de markt verzadigd aan het raken is.

Patenten ingetrokken

Bij de veredelaars ging afgelopen vrijdag de vlag uit, het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die een einde maakt aan octrooien op planten, met deze resolutie voorkomt de EU dat de voedselketen in handen komt van een paar grote multinationals als Monsanto.

Monsanto kreeg in 2013 patent op een nieuw soort broccoli met een langere steel om zo het oogsten simpeler te maken, maar dat bracht direct met zich mee dat Monsanto het eigendomsrecht kreeg over alle broccoliplanten en broccolizaden met deze eigenschap en veredelaars, die vaak voortborduren op elkaars werk, moesten Monsanto enorme bedragen gaan betalen als zij de broccoli zouden gaan doorontwikkelen.

Met het intrekken van dit patent werd die zorg al weggenomen en met de resolutie is het nu onmogelijk gemaakt dat de voedselketen in handen van een paar grote multinationals komt.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp