Scheefwoners gaan flink hogere huur betalen

ENKHUIZEN – Scheefwoners, mensen die een hoog inkomen hebben maar toch in een sociale huurwoning wonen, gaan als het aan het kabinet ligt straks fors meer huur betalen, zelfs meer dan de maximale huurwaarde van hun woning.

Aan de andere kant krijgen woningcorporaties extra middelen om juist mensen met een laag inkomen die in een dure huurwoning wonen huurverlaging te geven.

Minister Ollongren wil de huren voor scheefwoners jaarlijks met 50 tot 100 euro laten stijgen tot een maximum van 720 euro per maand, mensen die twee maal modaal verdienen gaan fors meer betalen, voor deze groep is de maximale huur van 720 euro per maand losgelaten.

Huisjesmelkers worden aangepakt

Ook gaat het kabinet huisjesmelkers en beleggers aanpakken, deze groep kopen massaal woningen op om deze dan tegen veel geld te verhuren aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Het kabinet gaat laten onderzoeken of hier een einde aan kan worden gemaakt door de kopers te verplichten zelf in de woning te aan wonen.

Extra sociale huurwoningen

Minister Ollongren wil jaarlijks 15.000 flexwoningen laten bouwen, een flexwoning is een kleine, zelfstandige woning met een eigen keuken, badkamer en toilet. Flexwonen is speciaal voor mensen die snel een woning zoeken. Daarom kijken we niet naar uw inschrijftijd, maar wie er het best bij de woning past. U huurt een flexwoning altijd tijdelijk, bijvoorbeeld voor 2 of 5 jaar. Het kabinet wil zo jaarlijks 75.000 woningen laten bouwen.

[signoff]