Sassluis wordt droogezet en kan met excursie bezocht worden

ENKHUIZEN – Ooit al eens de kans willen hebben om een drooggelegde Sassluis te bekijken? Dan is je kans nu op zaterdag 29 februari. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Tauw-Friso Civiel bereiden de versterking van de Sassluis in Enkhuizen voor.

De versterking staat gepland in 2022. In februari wordt de sluis ingemeten en geïnspecteerd om de huidige bouwkundige staat vast te stellen. Hiervoor zetten we de sluis tijdelijk droog. In deze mail informeren wij u over de werkzaamheden. We nodigen u direct van harte uit om zaterdag 29 februari a.s. tijdens de open dag een uniek kijkje te komen nemen bij de drooggezette sluis.

Planning en werkzaamheden inspectie
De inspectie staat gepland van maandag 17 februari t/m maandag 2 maart 2020. In deze periode is de doorvaart naar de haven gestremd vanwege groot onderhoud aan de bruggen over de haven. De werkzaamheden aan de bruggen worden in opdracht van de gemeente Enkhuizen uitgevoerd. Om de hinder voor de omgeving tot een minimum te beperken, inspecteren wij de sluis in dezelfde periode en stemmen we de werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af. De planning is als volgt:

Dag Activiteit
Maandag t/m vrijdag
(17-2 t/m 21-2) Sluisbodem wordt door duikteam schoongemaakt (onder water bagger wegspuiten)
Maandag (24-2) Inrichten bouwplaats en schotten plaatsen in de sluis
Dinsdag (25-2) Sluis droogpompen en vissen overzetten door Visserij Service Nederland
Woensdag en donderdag
(26-2 t/m 27-2) Inmeten en inspecteren van de sluis
Vrijdag (28-2) Uitloop
Zaterdag (29-2) Open dag
Maandag (2-3) Schotten verwijderen en sluis functioneel maken

Verkeershinder en parkeerverbod langs Havenweg
We doen ons uiterste best om de hinder van de werkzaamheden zo veel mogelijk te beperken. De woningen en bedrijven in de omgeving blijven bereikbaar. Op de Havenweg kan er enige verkeershinder ontstaan door het transport van materialen. Om de bouwplaats voor vrachtverkeer en de hijskranen bereikbaar te houden, het verzoek om uw auto op maandag 24 februari en maandag 2 maart tussen 7.00 en 16.00 uur niet te parkeren langs de Havenweg. Op beide dagen is er voor de Havenweg een parkeerverbod van kracht tussen de Spoorstraat (Havenweg 23) en het havenkantoor (Havenweg 3). Het laatste stuk van de Havenweg, ter hoogte van het Landje van Top, is de bouwplaats en zal de hele week afgesloten zijn. Het bouwverkeer zal hier parkeren.

Open dag
Op zaterdag 29 februari organiseren wij tussen 11.00 en 14.00 uur een open dag bij de sluis die dan nog deels droog staat. Iedereen is welkom om, onder begeleiding van het projectteam, een kijkje te komen nemen. Ieder half uur is er een rondleiding naar de sluis. We verzamelen en vertrekken vanuit Herberg de Compagnie, Spoorstraat 10-14, de eerste rondleiding start om 11.15 uur. Tijdens de rondleiding vertellen wij u meer over de geschiedenis, de inspectie en de plannen om deze monumentale sluis te versterken. Vanwege de veiligheid is het niet mogelijk om de sluis op eigen gelegenheid te bezoeken.

Reageer op dit onderwerp