SAR-helikopters zijn ongeschikt om slachtoffers te kunnen behandelen

ENKHUIZEN – De SAR-helikopters van de Nederlandse Kustwacht zijn niet uitgerust om slachtoffers goed te kunnen behandelen. Met dit nieuws komt NRC vanochtend, waarin zij melding maken dat er te weinig ruimte is om te manoeuvreren rondom de patiënt en dat het zelfs onmogelijk is om de tas met medische middelen te openen.

Veiligheidsdeskundigen van o.a. Schiphol, KLM en het Kenniscentrum voor de Luchtvaart NLR. hebben een kritsch en vertrouwelijk rapport opgesteld waarin veel tekortkomingen worden benoemd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft een naar de helikopter laten instellen naar aanleiding van een ongeval met een verpleegkundige tijdens een trainingsvlucht, die bij het ongeval blijvend letsel aan zijn enkel opliep.

Het NRC schrijft: ,,Op 24 oktober 2019 kregen de veiligheidsdeskundigen in Den Helder een demonstratie, ze zagen interne documenten in en interviewden medewerkers van NHV. Ze constateerden tal van tekortkomingen. De medische dossiers blijken in niet afgesloten kasten te staan en opiaten zijn voor iedereen toegankelijk. Medische preparaten liggen in een kast zonder temperatuurregeling.”

De SAR-helikopters worden ook op het IJsselmeer ingezet bij reddingsacties.

Reageer op dit onderwerp