Enkhuizen Actueel

Foto: PipeLife

Bedrijven

Samenwerking Pipelife en Alliander verlengt levensduur grondstoffen voor buizen tot 300 jaar

ENKHUIZEN – Gasbuizen die aan het eind van hun levensduur zijn, kunnen een nieuw leven krijgen. De PVC kan worden hergebruikt voor infrastructuren als elektriciteit en riolering. Pipelife is een samenwerking aangegaan met Alliander om het maximale te halen uit recycling.

Alliander beheert het gasnet in ruim een derde van Nederland met een lengte van in totaal 40.000 kilometer. Dagelijks wordt er gewerkt aan het onderhouden, aanpassen of verwijderen van de gasinfrastructuur. Het materiaal van sommige gasverbindingen is herbruikbaar. PVC gasbuizen kunnen namelijk worden verwerkt in beschermingsbuizen voor elektriciteitskabels.

Deze buizen kunnen voor 80 procent uit dit gerecyclede materiaal bestaan. Inmiddels wordt het concept al in de praktijk toegepast door Pipelife en Alliander. Hierbij is gebruik gemaakt van zowel gasbuizen die uit de grond komen als materiaal dat over was bij verleggingen van gasleidingen en aanlegwerkzaamheden.

Het concept gaat nog verder. De beschermingsbuis voor de elektriciteitsleidingen kan na het einde van zijn levensduur opnieuw worden verwerkt, ditmaal in rioolverbindingen. Hiermee wordt de grondstof PVC tot driemaal toe hergebruikt en wordt de bruikbare levensduur van de grondstoffen enorm verlengd, tot wel meer dan 300 jaar. Met ‘de buis met drie levens’ ontstaat een toepassing voor kunststoffen die tot dusver wel ingezameld werden maar waar nog geen technisch en commercieel haalbare nieuwe toepassing voor was.

Reageer op dit onderwerp